Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UVESTI FINANSIJSKU DISCIPLINU


Bivša guvernerka NBS i ministarka u vladi Srbije Kori Udovički rekla je da je neodrživo da javni dug raste vrtoglavom brzinom i da veliki deo privrede stoji, upozorivši da će bez reformi plate i penzije biti još niže.

Udovički je za "Blic" navela da "borba" mora da se vodi na tri fronta, odnosno mora da se sprovede smanjenje troškova države, raščišćavanje nelikvidnosti koja je potpuno zagušila poslovanje privrede, kao i promena organizacije i svesti u državi tako da počne svaki deo da podržava, umesto što sputava preduzetništvo.

"Mora se jednom za svagda uspostaviti čvrsta finansijska disciplina - da firme koje nemaju prilike da se oporave prestanu svojim neplaćanjima da guše one koji za to imaju šansu", rekla je direktor Centra za visoke ekonomske studije, Udovički.

Ona je navela da mora da se napravi i jasan red u tome šta su pravila igre u privredi.

Upitana ima li rešenja za "Železaru", Udovički je rekla da "ako uopšte ima načina da se 'Železara' spasi, to je kroz veliku investiciju".

Prema njenima rečima, morao bi se naći partner zainteresovan da upotrebljava proizvode "Železare" kako bi im se podigla vrednost.

U protivnom, dodala je, njihov čelik preopterećen je troškovima prevoza rude do "Železare", a zatim čelika do korisnika.

Upitana kako rešiti problem firmi poput "Srbijagasa", firme koja već ozbiljno ugrožava i javne finansije, Udovički odgovara: "Isto što biste uradili i sa trafikom - ne može da prodaje novine, odnosno gas ispod cene koštanja, niti da se 'brine' o poslovanju pekare na ćošku".

"Mora i da striktno naplaćuje to što proda", rekla je Udovički i dodala da upravljanje mora da bude profesionalno, a ne partijsko.

Izvor: