Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU: Uvođenje e-Agrara donosi brojne pogodnosti poljoprivrednicima


Poljoprivredni proizvođači u Srbiji treba da preuzmu svoj eID broj, što je prvi korak u uvođenju informacionog sistema e-Agrar.

Broj može da se preuzme u svakoj Pošti, a cilj uvođenja novog sistema je da 450.000 poljoprivrednih gazdinstava pređe na digitalno vođenje posla.

Kako je izjavila ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, poljoprivrednici već godinama mogu da preuzmu eID broj. Tako, ako je neko od njih, za neke druge potrebe e-Uprave već podiglo ovaj broj i registrovalo se, može da ga koristi. Nema potrebe ponovo da se registruje.

Novi informacioni sistem e-Agrar koji će sa radom početi na proleće ove godine, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, njihovih promena u Registru poljoprivrednih gazdinstava, kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

- To je jedan papirić sa osnovnim podacima, ime, prezime i matični broj, kodovi i pasvord na osnovu kojih će se oni dalje registrovati - navela je Tanaskovićeva.

- Poljoprivrednici koji nemaju računar ili pametni telefon mogu da odu do najbliže policijske stanice, gde će im ti isti kodovi biti uneti u čip lične karte. Ko nema ličnu kartu sa čipom, moraće da je izvadi, jer će biti potrebna zbog uvođenja e-Agrara.

Poljoprivrednicima ćemo skratiti šetnje po šalterima. Oni sada treba da daju 89 podataka. Mnogi od njih se ponavljaju na nekih osam ili devet obrazaca, da bi uopšte konkurisali za bilo koju subvenciju. Toga više neće biti.

Zemljoradnici će sada moći onlajn da pristupe svom nalogu i da se "loguju". Tačnije, kako objašnjava ministarka Tanasković, moći će da prate stanje svog poljoprivrednog gazdinstva, da ga menjaju i sve će moći da rade onlajn.

- Nema nikakve panike, ako nemate neku mlađu osobu, pričamo o našim starijim poljoprivrednim proizvođačima, negde u blizini, sigurniji ste da to neko drugi odradi, dođite slobodno u poljoprivrednu stručnu službu, mislili smo o svemu, i oni će to uraditi za vas - ukazala je Tanaskovićeva.

- Ministarstvo će sa time biti brže u obradi zahteva i u isplati.

Kada sistem bude u potpunosti "zaživeo", poljoprivrednici će lakše registrovati gazdinstva, menjati podatke, onlajn podnositi zahteve za podsticaje, ali će im biti omogućeno i brže odobravanje i isplata subvencija.

Ukida se potreba za štampanjem i arhiviranjem papirne dokumentacije, biće veći stepen kontrole, kao i lakše praćenje statistike podsticaja.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. R., 17.01.2023.
Naslov: Redakcija