Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POLICIJI: Policijski službenik može koristiti vatreno oružje samo ako upotrebom drugih sredstava prinude ne može postići zakoniti cilj u izvršenju zadatka i kad je apsolutno nužno da od sebe ili drugog odbije istovremeni protivpravni napad kojim se ugrožava njegov ili život druge osobe. Pod napadom na policiju smatra i samo potezanje oružja, pa čak i pokret prema naoružanju


Beogradska policija usmrtila je nedavno M. M. (64), osumnjičenog za pljačku benzinske pumpe, jer se oglušio na upozorenja pripadnika MUP-a da spusti oružje. Ovo je najdrastičnija procedura koju pripadnici MUP-a sprovode kako bi odbili napad i dešava se veoma retko. Važno je naglasiti da se pod napadom na policiju smatra i samo potezanje oružja, pa čak i pokret prema naoružanju.

Kada policajac sme da upotrebi vatreno oružje regulisano je Zakonom o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016, 24/2018 i 87/2018 – dalje: Zakon). U članu 105 kao sredstvo prinude propisano je i vatreno oružje, a u članovima od 124 do 128 – uslovi za njegovu upotrebu.

Pri obavljanju policijskih poslova policijski službenik može koristiti vatreno oružje samo ako upotrebom drugih sredstava prinude ne može postići zakoniti cilj u izvršenju zadatka i kad je apsolutno nužno da od sebe ili drugog odbije istovremeni protivpravni napad kojim se ugrožava njegov ili život druge osobe, piše u Zakonu.

Bitno je naglasiti da se kao napad vatrenim oružjem računa i samo potezanje pištolja (pokret kojim se namešta u položaj za upotrebu) ili pokušaj da se potegne (pokret ka vatrenom oružju).

U Zakonu se navodi da, ako okolnosti to dopuštaju, odnosno ako se ne dovodi u pitanje bezbednost ljudi i izvršenje zadatka, pre upotrebe oružja policajac povikom: “Stoj, policija, pucaću!”, upozori napadača. Posle toga, opet ako okolnosti dopuštaju, policajac treba da ispali upozoravajući hitac u vazduh, a metak u cev stavlja pre nego što izda upozorenje. Dok je pištolj napunjen, policajac ne sme da ga usmerava prema drugim osobama. Nakon pucnja dužan je da oružje bez odlaganja ukoči i spusti. Izuzetno, policajac će upotrebiti oružje bez izdavanja naređenja i upozoravajućeg pucnja, ukoliko bi to dovelo u pitanje odbranu od napada ili otklanjanje opasnosti kojom se ugrožava njegov život ili život drugih osoba.

Što se ograničenja u ovoj oblasti tiče, na primer, ako begunac beži prema nekoj grupi ljudi, pa može biti pogođen neko iz te grupe, policajac ne sme da puca. Takođe, u Zakonu piše da policajac ne sme da puca na maloletnika, osim u slučaju kada je to jedini način za odbranu od neposrednog napada ili opasnosti. Interesantno je da, kada se begunac kreće prema državnoj granici, policajac sme da puca samo ako ne postoji opasnost da zrno preleti državnu granicu. Osim Zakona, ova oblast regulisana je i Pravilnikom o policijskim ovlašćenjima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2019 i 93/2022).

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandar Bojović, 17.01.2023.
Naslov: Redakcija