Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOZI ZAKONA O IZMANAMA I DOPUNI ZAKONA O LOKALNIM IZBORIMA I O IZMENAMA ZAKONA O IZBORU NARODNIH POSLANIKA: Predlozima zakona predviđeno smanjenje izbornog cenzusa na tri odsto


Poslanička grupa Srpske napredne stranke uputila je u skupštinsku proceduru predloge zakona kojima se predviđa smanjenje izbornog cenzusa na tri odsto.

U pitanju su Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o lokalnim izborima i Predlog zakona o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika.

Predlagači su naveli da se predlozi zakona razmotre po redovnom postupku.

Kako se očekuje predlozi zakona će doći na dnevni red sednice Narodne skupštine u februaru. U predlogu izmena Zakona o izboru narodnih poslanika se predlaže da u raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje 3 odsto glasova umesto dosadašnjih 5 odsto, od ukupnog broja birača koji su glasali.

Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od 3 odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali.

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da predložene izmene Zakona o izboru narodnih poslanika imaju prvenstveno za cilj smanjenje izbornog praga (cenzusa) čiji prelazak omogućava učešće u raspodeli poslaničkih mandata, što će obezbediti da se izborna volja građana adekvatnije preslika na saziv Narodne skupštine i što će omogućiti da i izborna volja građana koja nije preovlađujuća bude politički artikulisana i na odgovarajući način zastupljena u skupštini.

Time se, piše u obrazloženju, povećava stepen demokratičnosti samog izbornog procesa, ali i rada Narodne skupštine. U predlogu izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima navodi se da se izbori za odbornike moraju raspisati najkasnije 45 dana pre kraja mandata odbornika kojima ističe mandat, umesto dosadašnjih 30 dana.

Takođe, predloženo je da i na lokalnom nivou u raspodeli učestvuju liste koje su dobile najmanje 3 odsto glasova, a političke stranke i koalicije nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od 3 odsto.

Izvor: Vebsajt B92, 21.01.2020.
Naslov: Redakcija