Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VOJSCI SRBIJE: Zakon omogućava da se podoficir koji je stekao odgovarajuće visoko obrazovanje može unaprediti u čin potporučnika


Povećanje starosne granice za prijem u službu na određeno i neodređeno vreme u Vojsku Srbije omogućiće trajno rešavanje statusa mnogih profesionalnih vojnika, podoficira i oficira, ocenio je Sindikat Nezavisnost - Odbor Ministarstva odbrane i VS.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2019), koji je usvojen u decembru prošle godine, predviđeno je da se starosna granica za prijem u profesionalnu vojnu službu u statusu podoficira poveća sa 35 na 40 godina, odnosno sa 40 na 45 u statusu oficira.

"Navedene izmene omogućiće sistemu da na vreme prepozna kvalitet u radu, ali i pruži drugu šansu mnogim profesionalnim vojnicima i podoficirima i motivisati ih da se usavršavaju i školuju", saopštio je Sindikat Nezavisnost.

Zakon sada omogućava, kako navode nakon detaljne analize svih izmena, da se podoficir koji je stekao odgovarajuće visoko obrazovanje može unaprediti u čin potporučnika.

Prema mišljenju članova Sindikata, ostaje i prostora da se preciznije definišu pojedinosti jer se, kako navode, u praksi pokazalo da je prilikom primene Zakona veliku ulogu igrao i subjektivni stav pretpostavljenih prilikom promovisanja podoficira u status oficira, odnosno profesionalnih vojnika u status oficira.

U Sindikatu veruju da će izmene i dopune Zakona uz socijalni dijalog i mogućnost učešća tog sindikata u radnim grupama, doneti još pozitivnih rešenja i podstaći buduće profesionalne pripadnike VS da svoju karijeru prepoznaju u sistemu odbrane, ali i zaustaviti odliv kadrova.

Izvor: Vebsajt RTV, 21.01.2020.
Naslov: Redakcija