Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IPARD FONDOVI: Za investicije u poljoprivredu dodatnih 3,3 miliona evra


Preraspodelom sredstava u okviru budžeta obezbeđeno je dodatnih 3,3 miliona evra za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za preradu i marketing u okviru IPARD programa.

Takođe, poljoprivrednicima su na raspolaganju i nove mogućnosti za investicije i lakše ispunjavanje određenih uslova u sektoru voća i povrća i sektoru mesa, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U sektoru voća i povrća, na malim poljoprivrednim gazdinstvima do 15 ha, ubuduće će se proveravati standardi samo u sektoru investicije na koji se zahtev odnosi, a ne na celom poljoprivrednom gazdinstvu.

Uslov za poljoprivredna gazdinstva sa minimum 2 ha i maksimum 20 ha jagodastog voća i minimum 5 ha i maksimum 100 ha drugog voća proveravaće se na kraju investicije, osim u slučaju skladišnih objekata gde uslovi moraju biti zadovoljeni na početku investicije. Poljoprivrednicima će biti omogućene i investicije u podizanje i obnavljanje zasada voća (kupovina višegodišnjeg sadnog materijala), uključujući pripremu zemljišta, što do sada nije bio slučaj. Sadnice su mogle da se nabave samo kroz nacionalne mere.

U sektoru povrća takođe će biti povećana gornja granica - novi maksimum je 100 ha otvorenog prostora za proizvodnju povrća na kraju investicije umesto 50 ha koliko je do sada bilo. U sektoru mesa je dodata nova kategorija investicija kada je reč o tovu teškog tipa u živinarstvu, a uslov je upisan objekat za proizvodnju jata kokošaka roditeljskog tipa.

U prethodnom periodu gazdinstva su bila definisana brojem grla, a sada su prihvatljiva gazdinstva definisana kapacitetom objekta za držanje goveda, ovaca, koza, krmača, svinja i brojlera, ističe se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Blic, 20.01.2019.
Naslov: Redakcija