Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Usvojen zaključak o organizaciji nagradne igre sa fiskalnim računima i slipovima "Uzmi račun i pobedi"


Vlada Republike Srbije usvojila je, na sednici održanoj 23. januara 2018. godine, zaključak da se nagradna igra sa fiskalnim računima i slipovima "Uzmi račun i pobedi" organizuje i ove godine, budući da je borba protiv sive ekonomije jedan od ekonomskih prioriteta Vlade.

 Organizacija nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" je jedna od važnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Imajući u vidu veliki uspeh prvog kruga u kojem je prema istraživanju NALED-a učestvovalo gotovo 40 odsto građana i poslato više od 85 miliona računa, Vlada je na sednici usvojila zaključak o organizovanju novog ciklusa nagradne igre jer je ocenjeno da je rekordni odziv značajno doprineo jačanju poreske kulture građana i privrede i izgradnji svesti o važnosti plaćanja poreza i odgovornog poslovanja za dobrobit celog društva.

Priređivač novog ciklusa biće Vlada Srbije u saradnji sa NALED-om i privredom okupljenom u Savezu za fer konkurenciju.

Nagradni fond "Uzmi račun i pobedi 2018" biće značajno vredniji nego prošle godine i sastojaće se od većeg broja automobila i stanova koji će biti dodeljeni učesnicima u nagradnoj igri, tokom javnog izvlačenja.

Pored jačanja svesti o gubicima koje svi građani Srbije trpe usled sive ekonomije, prvi ciklus imao je i značajne fiskalne efekte.

Tokom tri meseca nagradne igre, evidencija prometa preko fiskalnih kasa povećana je za 33 odsto kod malih obveznika kod kojih je siva ekonomija najzastupljenija, a poreski inspektori registrovali su za četvrtinu manje prekršaja u izdavanju fiskalnih računa.

U istom periodu zabeležen je rast bezgotovinskih transakcija za 18,5 odsto.

Izvor: Vebsajt Vlade, 23.01.2018.
Naslov: Redakcija