Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: Izmenama Zakona lokalne samouprave biće u obavezi da raspisuju konkurse i izdvajaju više novca za projektno sufinansiranje svih pa i manjinskih i višejezičnih lokalnih medija


Ministarstvo kulture i informisanja predložiće izmene važećeg Zakona o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016 - autentično tumačenje - dalje: Zakon) kako bi lokalne samouprave bile obavezne da raspisuju konkurse i izdvajaju više novca za projektno sufinansiranje svih pa i manjinskih i višejezičnih lokalnih medija, najavio je državni sekretar za informisanje i medije Nino Brajović

Brajović je rekao da će biti predložene izmene Zakona jer se u praksi dešava da određeni broj lokalnih samouprava izdvaja malo ili nimalo novca za informisanje.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je Brajović na seminaru "Pravo na informisanje osoba koje pripadaju manjinama" u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja i Evropske komisije, istakao da to pravo nacionalnim manjima u Srbiji nikada nije bilo uskraćeno.

"Pravo na informisanje na jezicima nacionalnih manjina, pravo na obrazovanje na svim nivoima na maternjem jeziku, kao i pravo na javnu upotrebu maternjeg jezika nisu bili dovedeni u pitanje ni u najtežim vremenima kroz koje su, posebno u bliskoj prošlosti, prolazili srpski narod i država", naveo je Brajović.

Prethodne godine, kako je naveo, a taj će trend biti nastavljen i u 2017. godini, za medije koji informišu na jezicima nacionalnih manjina iz republičkog budžeta i budžeta AP Vojvodine izdvojeno je više sredstava nego za sve ostale medije, ne računajući budžetska izdvajanja za javne servise.

"Manjinskim medijima pripalo je oko 305.000.000 dinara a svim ostalim medijima 215.000.000 dinara", naglasio je Brajović.

On je posebno ukazao na činjenicu da Radio-televizija Vojvodine proizvodi i emituje programe na 13 jezika, po čemu je ovaj javni servis među jedinstvenim u svetu.

U 2016. godini, kako je naveo Brajović, 50 od 166 opština i gradova, bez teritorije AP Kosova i Metohije, izdvojilo novčana sredstva za konkurse za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja na manjinskim jezicima.

Izvor: Vebsajt Blic, 18.01.2017.
Naslov: Redakcija