Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O CENTRALNOJ EVIDENCIJI PRIVREMENIH OGRANIČENJA PRAVA LICA REGISTROVANIH U AGENCIJI ZA PRIVREDNE REGISTRE: Za pola godine u Centralnu evidenciju upisana je 51 aktivna mera krivične evidencije i 276.310 mera ograničenja. Mere ograničenja odnose se na zabranu ili ograničenje obavljanja delatnosti ili poslova, zabrane raspolaganja novčanim sredstvima, zabrane obavljanja dužnosti ili poziva odgovornom licu ili preduzetniku


Za pola godine u Centralnu evidenciju privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji za privredne registre upisana je 51 aktivna mera krivične evidencije i 276.310 mera ograničenja. Mere ograničenja odnose se na zabranu ili ograničenje obavljanja delatnosti ili poslova, zabrane raspolaganja novčanim sredstvima, zabrane obavljanja dužnosti ili poziva odgovornom licu ili preduzetniku. Podaci za 58.993 domaća i strana pravna i fizička lica koje je u okviru Prinudne naplate objavila Narodna banka Srbije uneti su u ovu evidenciju APR-a.

Inače, od 1. juna 2016. godine počela je da radi Centralna evidencija izrečenih mera u kojoj se na jednom mestu nalaze elektronski podaci o rešenjima, presudama i drugim aktima na osnovu kojih su državni organi doneli mere kojima su zabranili ili ograničili obavljanje delatnosti ili poslova, raspolaganje novcem i udelima u preduzećima ili obavljanje dužnosti odgovornog lica u firmama i preduzetničkim radnjama. On bi trebalo da bude jedinstveno mesto na kojem bi trebalo da se nađu oni koji na neki način narušavaju pravila u privrednom životu, ali i šansa da nadležni državni organi i javnost mogu da prate kako rade oni sa kojima treba da sarađuju ili to već čine.

Cilj je sprečavanje nesmetanog poslovanja onih koji su varali ili namerno uništavali preduzeća. Zakon o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji za privredne registre ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015) predviđa vrlo formalnu kvalifikaciju koja vodi u ograničenje prava, a to su izrečene zabrane obavljanja delatnosti, zabrana raspolaganja novcem, zabrana vršenja dužnosti, zabrana raspolaganja udelima, sankcije poreskih i drugih inspektora, kao i oduzimanje licenci.

- Ova platforma obezbeđuje povezanost sa više desetina institucija, više od 30 inspekcija, Poreskom upravom, NBS i sudovima – objasnio je direktor APR-a Zvonko Obradović. – Oni treba da imenuju nadležne, koji će unositi izrečene mere i to u roku od tri dana od njenog donošenja. Mi ćemo odbaciti registraciju ako nam ovi organi dostave meru ograničenja. Imaćemo uvid u problematično poslovanje. Ovo nije registar loših direktora, jer se primenjuje i na druge u preduzećima. Informacija o profesionalnoj pouzdanosti je veoma značajna.

Odmah po osnivanju centralne evidencije privremenih ograničenja APR je radio na unošenju mera i prvih dana najviše ih je bilo iz domena Poreske uprave – oko 1.000. Objavljivani su samo podaci o preduzećima, dok ličnih podataka iz kaznene evidencije nema zbog zaštite podataka o ličnosti.

Ipak, značajno je to što će onima koji se nađu u ovoj evidenciji biti zabranjene sve vrste nove registracije, od osnivanja firme do registracije gde se samo menjaju podaci, gasi firma ili se menja neki status. Ova ograničenja, međutim, ne važe za povezane rođake ili prijatelje, što mnogi stručnjaci smatraju za veliki nedostatak i ponavljaju da kod nas ne postoji registar povezanih lica.

Preko veb servisa uspostavljena je saradnja između Agencije za privredni registar i NBS, tako da se u njemu mogu naći podaci o onima koji ne poštuju pravila ponašanja. Ti podaci unose se u bazu Centralne evidencije privremenih ograničenja, bez obzira da li je reč o merama poreskih i inspekcijskih organa, sudskim presudama ili rešenjima nadležnih organa o oduzimanju ovlašćenja, licenci, dozvola, odobrenja, koncesija i subvencija fizičkim i pravnim licima.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 22.01.2017.
Naslov: Redakcija