Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KONKURSI ZA SUBVENCIJE U POLJOPRIVREDI BIĆE RASPISANI U FEBRUARU 2017. GODINE: Reč je o subvencijama u četiri kategorije, odnosno za nabavku voćarskih i vinogradarskih traktora, subvencija za mlade poljoprivredne proizvođače, za unapređenje prerađivačkih kapaciteta i izgradnju objekata za skladištenje, sušenje i zamrzavanje proizvoda


U drugoj polovini februara 2017. godine biće objavljeni konkursi za subvencije u poljoprivredi, najavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović.

Nedimović je objasnio da je reč o subvencijama u četiri kategorije, odnosno za nabavku voćarskih i vinogradarskih traktora, subvencija za mlade poljoprivredne proizvođače, za unapređenje prerađivačkih kapaciteta i izgradnju objekata za skladištenje, sušenje i zamrzavanje proizvoda.

Konkursi će biti realizovani po drugačijem principu nego do sada, odnosno zainteresovani će konkurisati kod Uprave za agrarna plaćanja sa profakturama, nakon čega će dobijati odluku te uprave da li je njihova investicija prihvaćena ili nije.

Onda će imati rok od 60 ili 90 dana, u zavisnosti od vrste investicije, da je realizuju. Time se njima garantuje finansijska sigurnost, a mi ćemo moći da napravimo predvidivost tokom godina, da znamo šta smo odobrili, rekao je Nedimović.

Ministar poljoprivrede je naveo da ukoliko preostane sredstava, biće i drugog poziva, i naglasio da će biti kontrola da li se subvencije koriste na pravi način.

On je najavio i da u narednih 15 dana očekuje javni poziv, kada je reč o tenderima za navodnjavanje, za 14 projekata.

Voda je važan segment poljoprivrede i moramo na nju ozbiljnije da računamo nego u prethodnom periodu, istakao je ministar poljoprivrede i dodao je da će približno 30 miliona evra biti investirano kroz taj projekat.

Nedimović je ukazao i da je Srbiji potrebno između 10.000 i 14.000 protivgradnih raketa, da bi se uspešno branila od grada, od kojeg voćarski krajevi trpe najviše štete.

Prema njegovim rečima, biće izdvojena sredstva kako bismo bili bolje opremljeni za sledeću godinu.

Takođe, on je napomenuo da se moraju razviti i alternativni sistemi, odnosno ne samo fizička, već i finansijska odbrana, koja se odnosi na domen osiguranja i to ne samo poljoprivrednih gazdinstava, već i republičkog budžeta.

Nedimović je naveo i da je pre nekoliko dana Evropska komisija dala pozitivan odgovor za otvaranje Poglavlja 27, tako da sledi završavanje Akcionog plana, kao i da 80 odsto propisa koji moraju da se promene vezani su za poljoprivredu i životnu sredinu, što je ozbiljan posao.

Izvor: Vebsajt Vlade, 22.01.2017.
Naslov: Redakcija