Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDSEDNIK SKUPŠTINSKOG ODBORA ZA ZDRAVLJE I PORODICU PREDAO PREDLOG ZOJINOG ZAKONA


Predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević predao je danas ministarki zdravlja Slavici Đukić Dejanović predlog Zojinog zakona, koji reguliše probleme dece koja boluju od retkih bolesti.

Milisavljević je izjavio Tanjugu da je inicijativa za zakon došla od porodice male Zoje, koja je bolovala od retke Batenove bolesti i čiji roditelji nisu imali podršku države ni tokom uspostavljanja dijagnoze, ni tokom lečenja.

On je objasnio da su sagledani svi problemi koje su mala Zoja i njena porodica imali i da je, uz pomoć skupštinskog pravnika, ali i lekara koji leče ovu decu iz Novog Sada , Beograda i Niša, pretočeni u zakon.

Predlog Zojinog zakona podrazumeva da su lekari u obavezi da, ukoliko ne uspostave dijagnozu u roku od šest meseci u Srbiji, uzorak tkiva ili krvi pošalju u neku od referentnih laboratorija u inostranstvo o trošku države, ali i da država po uspostavljanju dijagnoze finansira njihovo lečenje.

Za predlog zakona Milisavljević je rekao da je dobio podršku i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, od koga je, kako je kazao, dobio i sugestije oko zaštite prava podataka.

"Predlog zakona je prošao skupštinski Odbor za evrointegracije, a narednog četvrtka imaću razgovor s predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem koji je i predsednik Odbora za prava deteta. Želim da dobijemo široku podršku i da zakon ujedini sve političke stranke u srpskom parlamentu", naglasio je Milisavljević.

On je dodao da Zoja na grčkom znači život i da je Zojin zakon, zakon životu.

Izvor: Tanjug