Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O UVOZU VINA IZ EU PO PREFERENCIJALNOJ STOPI: Ograničen maksimalan uvoz vina po jednom uvozniku


Unija poslodavaca Srbije saopštila je da je zadovoljna Odlukom o uvozu vina iz Evropske unije po preferencijalnoj stopi ("Sl. glasnik RS", br. 144/2020 - dalje: Odluka) kojom su raspoređene kvote za uvoz vina iz Evropske unije po preferencijalnim stopama za 2021. godine, jer se njome uvodi red na tržište i omogućava ravnopravna konkurencija.

Ovom Odlukom Vlade je ograničena količina vina koju može da uveze jedan uvoznik, a što je bilo predmet osporavanja u prethodnom periodu.

Kvote za uvoz vina određene su prema kvartalima, i u prva tri kvartala 2021. pojedinačni uvoznik može da uveze maksimalno 15 posto ukupne kvartalne kvote.

Od ove Odluke izuzet je poslednji kvartal. Izuzetno ako jedan uvoznik u prethodnom tromesečju nije dostigao 15 procenata kvartalne kvote, ta količina se dodaje na maksimalnih 15 posto u narednom kvartalu.

"Zadovoljni smo što je Vlada Republike Srbije prihvatila inicijativu Unije poslodavca i donela ovakvu odluku. Njome se uvodi red na našem tržištu vina i omogućava ravnopravna konkurencija svim učesnicima u poslovima uvoza, bez obzira na njihovu veličinu", kaže Srđan Drobnjaković, direktor UPS-a.

Ukupna kvota za uvoz vina iz EU u 2021. godini iznosi 2,5 miliona litara i podeljena je na četiri jednake kvartalne kvote od po 625.000 litara, precizira se u saopštenju UPS-a.

Izvor: Vebsajt RTV, 17.12.2020.
Naslov: Redakcija