Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O REGISTRU PROSTORNIH JEDINICA I ADRESNOM REGISTRU: Dostupan Šifrarni adresni registar


Šifrarni adresni registar od sada je dostupan građanima i privredi za korišćenje bez ikakvih ograničenja. U Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu navode da to osigurava mogućnost povezivanja svih podataka javnog sektora, da se time pospešuje privreda i omogućava razvoj e-trgovine.

Adresni registar je osnovni i javni registar koji sadrži podatke o ulicama i kućnim brojevima za teritoriju Srbije.

Uređen je Zakonom o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru ("Sl. glasnik RS", br. 9/2020) a podaci adresnog registra su javni i deo su Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka.

Zahvaljujući saradnji Republičkog geodetskog zavoda i Kancelarije za IT i eUpravu, šifarnik Adresnog registra se može preuzeti na portalu otvorenih podataka data.gov.rs kao i na geoprostornoj platformi Geosrbija na opendata.geosrbija.rs.

"Adresni registar je jedan od četiri najvažnija registra za efikasnije funkcionisanje svake države i društva i ključni element uspostavljanja i razvoja eUprave. Otvaranje Adresnog registra je rezultat aktivnosti Vlade Srbije i Republičkog geodetskog zavoda na njegovom ažuriranju koje je pokrenuto krajem 2018. godine. Zahvaljujući novim i inovativnim tehnologijama, koristeći digitalnu platformu Geosrbija i satelitske snimke veoma visokog kvaliteta, Republički geodetski zavod je u rekordnom roku evidentirao i predložio jedinicama lokalne samouprave imenovanje 63.307 naziva ulica i utvrdio kućne brojeve", naveo je direktor RGZ-a Borko Drašković.

Integracijom Registra privrednih subjekata sa Adresnim registrom koji vodi Republički geodetski zavod je od suštinske važnosti za pravilno funkcionisanje registara koje vodi APR, čime će se obezbediti veća pravna sigurnost i transparentnost u radu privrednih subjekata.

"Otvoreni podaci kao što je Adresni registar, ali i drugi podaci na čijem otvaranju radi Kancelarija za IT i eUpravu, mogu značajno da ubrzaju digitalnu transformaciju javne uprave i privrede u Srbiji. U narednom periodu će se raditi kako na otvaranju novih setova podataka, tako i na njihovom kvalitetu i standardizaciji, kako bi dostigli svoj pun potencijal, navodi se na sajtu Kancelarije", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 17.12.2020.
Naslov: Redakcija