Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Korona ugrožava rad pravosuđa


Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT) da preduzmu sve mere kako bi u potpunosti bile sprovedene mere Vlade Republike Srbije za suzbijanje epidemije korona virusa, koje između ostalog nalažu ograničenje prisutnih osoba u zatvorenom prostoru uz minimum od četiri kvadrata po osobi.

Pozdravljajući donošenje odgovarajućih uputstava o radu sudova i tužilaštava, UST u saopštenju podseća da je u trenutku kada se suđenja održavaju u punom kapacitetu, "apsolutno nemoguće pridržavati se propisanih mera i poštovati ograničenja prisutnih osoba u zatvorenom prostoru, budući da sudovi ne raspolažu sa dovoljnim brojem sudnica koje bi svojom kvadraturom odgovorile ovim zahtevima".

Stoga se u praksi sve češće sudije, tužioci, sudijski i tužilački pomoćnici i drugi zaposleni u sudovima i tužilaštvima susreću sa situacijom da duži vremenski period borave u sudnicama u kojima je prisutno mnogo više ljudi nego što to protivepidemijske mere preporučuju, što je posebno izraženo u višim sudovima, zbog sastava sudskog veća i broja učesnika u postupku, upozorava UST u saopštenju.

Udruženje sudija predlaže "strogo poštovanje mera, te minimalno i kontrolisano izlaganje riziku nosilaca pravosudnih funkcija, zaposlenih u pravosuđu i građana i to isključivo u pritvorskim i predmetima koji ne trpe odlaganje".

Istovremeno, UST sugeriše "odlaganje suđenja u svim ostalim predmetima, ukoliko se u konkretnom slučaju ne mogu primeniti propisane protivepidemijske mere".

Izvor: Vebsajt Danas, 16.12.2020.