Zastava Bosne i Hercegovine

IZMENJENI UGOVORI O IZBEGAVANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA SA ALBANIJOM, BOSNOM I HERCEGOVINOM, EGIPTOM, INDONEZIJOM, KAZAHSTANOM, KOREJOM (REP.) I ČEŠKOM REPUBLIKOM


1. Od 1. januara 2021. godine (u odnosu na poreze po odbitku) u Republici Srbiji i u Republici Albaniji primenjuje se Ugovor između Saveta ministara Srbije i Crne Gore i Saveta ministara Republike Albanije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu ("Sl. list SCG - Međunarodni ugovori", br. 11/2005 - dalje: Ugovor), izmenjen Multilateralnom konvencijom za primenu mera koje se u cilju sprečavanja erozije poreske osnovice i premeštanja dobiti odnose na poreske ugovore ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 3/2018 - dalje: Multilateralna konvencija).

U odnosu na poreze koji nisu porezi po odbitku, Ugovor se (i u Republici Srbiji i u Republici Albaniji) primenjuje od 1. jula 2021. godine.

Izmenjeni tekst Ugovora pripremio je nadležni organ Republike Srbije i on predstavlja njegovo razumevanje izmena koje su u Ugovor unete zbog Multilateralne konvencije.

2. Od 1. januara 2021. godine (u odnosu na poreze po odbitku) u Republici Srbiji i u Bosni i Hercegovini primenjuje se Ugovor između Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu ("Sl. list SCG - Međunarodni ugovori", br. 18/2004 - dalje: Ugovor), izmenjen Multilateralnom konvencijom.

U odnosu na poreze koji nisu porezi po odbitku, Ugovor se (i u Republici Srbiji i u Bosni i Hercegovini) primenjuje od 1. jula 2021. godine.

Izmenjeni tekst Ugovora, u konsultaciji sa nadležnim organom Bosne i Hercegovine, pripremio je nadležni organ Republike Srbije i on predstavlja njegovo razumevanje izmena koje su u Ugovor unete zbog Multilateralne konvencije

3. Od 1. januara 2021. godine (u odnosu na poreze po odbitku) u Republici Srbiji i u Arapskoj Republici Egipat, primenjuje se Ugovor između Saveta ministara Srbije i Crne Gore i Vlade Arapske Republike Egipta o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak ("Sl. list SCG - Međunarodni ugovori", br. 14/2005 - dalje: Ugovor), izmenjen Multilateralnom konvencijom.

U odnosu na poreze koji nisu porezi po odbitku, Ugovor se (i u Republici Srbiji i u Arapskoj Republici Egipat) primenjuje od 1. jula 2021. godine.

Izmenjeni tekst Ugovora, pripremio je nadležni organ Republike Srbije i on predstavlja njegovo razumevanje izmena koje su u Ugovor unete zbog Multilateralne konvencije.

4. Od 1. januara 2021. godine (u odnosu na poreze po odbitku) u Republici Srbiji i u Republici Indoneziji, primenjuje se Ugovor između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 4/2011 - dalje: Ugovor), izmenjen Multilateralnom konvencijom.

U odnosu na poreze koji nisu porezi po odbitku Ugovor se, u Republici Srbiji, primenjuje od 26. juna 2021. godine.

U odnosu na poreze koji nisu porezi po odbitku Ugovor se, u Republici Indoneziji, primenjuje od 1. januara 2022. godine.

Izmenjeni tekst Ugovora, u konsultaciji sa nadležnim organom Republike Indonezije, pripremio je nadležni organ Republike Srbije i on predstavlja njegovo razumevanje izmena koje su u Ugovor unete zbog Multilateralne konvencije.

5. Od 1. januara 2021. godine (u odnosu na poreze po odbitku) u Republici Srbiji i u Republici Kazahstan, primenjuje se Ugovor između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kazahstan o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 21/2015 - dalje: Ugovor), izmenjen Multilateralnom konvencijom.

U odnosu na poreze koji nisu porezi po odbitku, Ugovor se (i u Republici Srbiji i u Republici Kazahstan) primenjuje od 1. aprila 2021. godine.

Izmenjeni tekst Ugovora, pripremio je nadležni organ Republike Srbije i on predstavlja njegovo razumevanje izmena koje su u Ugovor unete zbog Multilateralne konvencije.

6. Od 1. januara 2021. godine (u odnosu na poreze po odbitku) u Republici Srbiji i u Republici Koreji, primenjuje se Ugovor između Republike Srbije i Republike Koreje o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 4/2016 - dalje: Ugovor), izmenjen Multilateralnom konvencijom.

U odnosu na poreze koji nisu porezi po odbitku, Ugovor se (i u Republici Srbiji i u Republici Koreji) primenjuje od 1. marta 2021. godine.

Izmenjeni tekst Ugovora, u konsultaciji sa nadležnim organom Republike Koreje, pripremio je nadležni organ Republike Srbije i on predstavlja njegovo razumevanje izmena koje su u Ugovor unete zbog Multilateralne konvencije.

7. Od 1. januara 2021. godine (u odnosu na poreze po odbitku) u Republici Srbiji i u Češkoj Republici, primenjuje se Ugovor između Saveta ministara Srbije i Crne Gore i Vlade Češke Republike o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu ("Sl. list SCG - Međunarodni ugovori", br. 3/2005 - dalje: Ugovor), izmenjen Protokolom između Vlade Republike Srbije i Vlade Češke Republike uz Ugovor između Saveta Ministara Srbije i Crne Gore i Vlade Češke Republike o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 1/2010), izmenjen Multilateralnom konvencijom.

U odnosu na poreze koji nisu porezi po odbitku, Ugovor se (i u Republici Srbiji i u Češkoj Republici) primenjuje od 1. marta 2021. godine.

Izmenjeni tekst Ugovora, pripremio je nadležni organ Republike Srbije i on predstavlja njegovo razumevanje izmena koje su u Ugovor unete zbog Multilateralne konvencije.

Izmenjeni tekstovi ugovora objavljeni su na sajtu Ministarstva finansija (u rubrici: "Propisi - ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja" https://www.mfin.gov.rs/propisi/ugovori-o-izbegavanju-dvostrukog-oporezivanja/).

Izvor: Redakcija, mr Dejan Dabetić, 22.12.2020.