Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Zakon se neće primenjivati pri kupovini robe vrednosti manje od milion dinara ili kada se ugovaraju radovi jeftiniji od tri miliona. Zakon se neće primenjivati na nabavke u oblasti odbrane i bezbednosti, na kupovinu i zakup zemljišta, kao i na zakup vremena za televizijsko ili radio emitovanje, ni na usluge arbitraže


Najvažnije novine Predloga zakona o javnim nabavkama su novi iznosi "pragova" vrednosti, te dugačak spisak izuzetaka na koje se neće primenjivati, naveo je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Između ostalog, zakon se neće primenjivati na nabavke u oblasti odbrane i bezbednosti, na kupovinu i zakup zemljišta, kao i na zakup vremena za televizijsko ili radio emitovanje, ni na usluge arbitraže.

Budući zakon se neće primenjivati ni pri kupovini robe vrednosti manje od milion dinara ili kada se ugovaraju radovi jeftiniji od tri miliona.

Ako je predmet javne nabavke konkurs za dizajn za potrebe diplomatskih misija, čija je vrednost manja od 15 miliona dinara, ili radovi do 650 miliona, ni u tim slučajevima se budući zakon neće primenjivati.

Uvodi se i nova vrsta postupka - "partnerstvo za inovacije", te će se usluge u oblasti zdravstvene zaštite i kulture, sprovoditi po "blažem režimu", s kraćim postupkom.

Taj zakon se, kako je najavljeno, donosi radi usklađivanja propisa Srbije s propisima Evropske unije i radi ispunjenja jednog od merila za otvaranje u pregovorima Srbija-EU "Pregovaračkog poglavlja Pet - Javne nabavke".

"Novim zakonom stvaraju se uslovi za efikasnije sprovođenje postupka javnih nabavki, povećava se nivo konkurencije i smanjuju troškovi i administrativne procedure", rekao je Đorđević.

Istakao je da se time "podstiče učešće malih i srednjih preduzeća u postupcima javnih nabavki".

Zakonom se uvodi novi "portal javnih nabavki" preko kojeg će se odvijati komunikacija i podnošenje ponuda, te će, kako se tvrdi, postupak biti potpuno transparentan.

Izvor: Vebsajt Danas, 16.12.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija