Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA SISTEMA SOCIJALNE ZAŠTITE KROZ USVAJANJE NOVIH ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM I O SOCIJALNOJ ZAŠTITI: Usvajanjem ovih zakona biće proširen broj žena koje će imati pravo na porodiljsku naknadu, a biće uvedena i radna aktivacija za korisnike socijalne pomoći


2017. godine biće sprovedena ozbiljna reforma sistema socijalne zaštite, a predviđeno je i usvajanje dva važna zakona u toj oblasti, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Donećemo Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, čime ćemo značajno povećati broj žena koje će imati pravo na porodiljsku naknadu. Takođe ćemo doneti i Zakon o socijalnoj zaštiti koji će jasno urediti pravila funkcionisanja, ali i uvesti radnu aktivaciju ljudima koji su u stanju socijalne potrebe da radom promene svoj položaj", rekao je ministar.

On je istakao da će Ministarstvo iduće godine nastaviti da širi obuhvat korisnika socijalne zaštite, da neće umanjivati postojeća socijalna davanja već da će obezbediti da ona budu sigurna i isplaćena na vreme.

"Iduće godine sprovešćemo ozbiljnu reformu u socijalnoj zaštiti", naglasio je ministar.

Kako kaže, "socijalna zaštita je kao vodovod, kada je sve u redu i kada voda teče sve se podrazumeva i svi smatraju da je to jedino moguće i normalno, ali kada voda nestane, tek onda vidimo šta znači socijalna zaštita".

On je istakao da bi bilo dovoljno samo jedan dan biti bez sistema socijalne zaštite da bismo videli da nijedna država bez njega ne može.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.12.2016.
Naslov: Redakcija