Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOZI ZAKONA O IZMENAMA ZAKONA O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA I ZAKONA O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA NAPLATE TAKSE ZA JAVNI MEDIJSKI SERVIS: Predlozima zakona predviđeno je da će se RTS i RTV i 2017. godine delimično finansirati sredstvima iz budžeta, a delimično iz takse za javne medijske servise, koja će ostati nepromenjena i iznosiće 150 dinara


Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje prihvatio je 21. decembra 2016. godine Predlog zakona o izmeni Zakona o javnim medijskim servisima, kojim je predviđeno da se javni medijski servisi i u 2017. godini finansiraju sa četiri milijarde dinara iz budžeta.

Odbor je prihvatio i Predlog zakona o izmeni Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, pa će i naredne godine biti naplaćivana taksa od 150 dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović rekao je na sednici Odbora da je iznos od četiri milijarde dinara isti kao i ove godine, od čega je 3,1 milijarda namenjena RTS-u, a 900 miliona dinara RTV-u.

"Ove izmene predviđaju ostvarivanje stabilnog finansiranja javnih servisa, RTS i RTV. Taj iznos je bio isti i ove godine i procenjujemo da bi to bilo neki mogući iznos sredstava za redovno i stabilno finansiranje javnih servisa", rekao je Brajović.

On je dodao da bi u narednom periodu trebalo razmisliti i o nekoj vrsti rešavanja istorijskog duga RTS, koji bi, kako je rekao, možda trebalo u bilansima izdvojiti od tekućeg poslovanja i finansiranja, kako bi se lakše sagledavali prihodi i rashodi.

Kada je reč o taksama, Brajović je rekao da je naplativost visoka, čak 85 odsto, te da je to rekord, koji nismo imali godinama.

Državni sekretar je istakao da ne bi trebalo povećavati taksu, jer kupovna moć građana ne raste.

Brajović je ukazao i da je veliki broj zahteva za oslobađanje od plaćanja takse, 40.000 zahteva kad je reč o RTS-u i 15.000 kada je reč o RTV-u.

On je ukazao da je naplativost takse za javne servise u Hrvatskoj 98 odsto, i da u toj zemlji javni servis od taksi naplati 220 miliona evra.

"Kod nas oba javna servisa imaju nešto više od 70 miliona evra. To su skromna sredstva, ali primerena kupovnoj moći građana", rekao je on.

Kada je reč o medijskoj strategiji, Brajović je rekao da će se na novoj strategiji intenzivno raditi narednih meseci i smatra da bi neostvareni deo prethodne strategije trebalo uzeti kao osnovu za novu.

"To su pitanja koja su ostala, značajno je pitanje privatizacije Politike, pitanje nacionalne novinske agencije i, nešto što je medijskom strategijom sprovedeno, privatizacija lokalnih medija", rekao je Brajović.

Kada je reč o lokalnim medijima, državni sekretar kaže da je problem što lokalne samouprave ne izdvajaju dovoljno za konkursno finansiranje medija, te da je povlačenje države iz medija, značilo i povlačenje novca iz medija.

"Iako u ovoj oblasti štedimo, ne bismo smeli da štedimo najviše na medijima u odnosu na druge javne korisnike", rekao je Brajović.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija