Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDSTAVLJEN NOVI IZVEŠTAJ O SPROVOĐENJU AKCIONOG PLANA ZA PREGOVARAČKO POGLAVLJE 23: Ispunjeno je oko 71 odsto aktivnosti čije ostvarenje je bilo planirano do kraja 2016. godine. Najuspešniji rezultati beleže se u okviru potpoglavlja Osnovna prava (89 odsto), dok je slabiji procenat uspešnosti bio u oblasti borbe protiv korupcije


Tokom predsedavanja Malte Evropskom Unijom (EU) u prvoj polovini 2017. godine pažnja će biti usmerena na vladavinu prava i sprovođenje obaveza u toj oblasti, izjavio je šef Delegacije EU Majkl Davenport, sa ciljem, kako je primetila šefica pregovaračkog time Srbije Tanja Miščević, da postignemo standard normalne, razvijene Srbije 21. veka.

Na predstavljanju izveštaja o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23, koje reguliše upravo tu oblast, Davenport je naglasio da je otvaranje poglavlja 23 i 24 u julu 2016. godine označilo izuzetno veliki napredak u pregovorima Srbije i EU.

On je pri tome podsetio da je reč o poglavljima koja se otvaraju na samom početku pregovora, a razlog za to je da se omogući zemlji kandidatu više vremena za njihovo kvalitetno sprovođenje.

Ukazujući na značaj Poglavlja 23, Devenport je naveo da je važno da se ispunjavaju rokovi, te da Evropska komisija ostaje posvećena da pomogne Srbiji u celokupnom procesu, i to kroz programe finansijske i tehničke pomoći.

Prema njegovim rečima, EU pažljivo prati napore na ispunjavanju Akcionog plana u ovom vrlo važnom poglavlju i ceni napore Srbije da o tome redovno obaveštava evropske partnere. Takođe, ukazao je i na značaj saradnje sa civilnim društvom.

"U narednom periodu detaljno ćemo proučiti izveštaj uz pomoć eksperata iz specijalizovanih direktorata, kao i kroz eksterne konsultacije kako bi došli do sopstvene procene ispunjenosti akcionog plana u što kraćem roku", istakao je Devenport.

Šefica pregovaračkog time Srbije, Tanja Miščević, kaže da Srbiji predstoji veliki posao i da treba najpre utvrditi koje su to manjkavosti, odnosno gde to Srbija nije "uradila posao".

Ona je dodala da insistira da prioritet bude ispunjavanje Akcionog plana koji se odnosi na vladavinu prava, ne samo zato što od toga zavise otvaranja drugih poglavlja već zato što je to obaveza prema nama samima.

"To je naš interes", istakla je Miščević, dodajući da Srbiju u 2017. godini očekuje prvo veliko izveštavanje EK o ispunjavanju akcionih planova i zajednički rad na praćenju sprovođenja svega što sadrži akcioni plan za Poglavlje 23.

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da su usvajanjem Akcionog plana i otvaranjem Poglavlja 23, institucije preuzele teret njegovog sprovođenja, a sve u cilju otklanjanja uočenih nedostataka, unapređenja svog rada, ali i neposrednog unapređenja života građana.

Ona je iznela podatak da se na kraju poslednjeg kvartala, može konstatovati da je ispunjeno oko 71 odsto aktivnosti, čije ostvarenje je bilo planirano do kraja 2016. godine, te da smo najuspešnije rezultate imali u okviru potpoglavlja Osnovna prava (89 odsto), dok je slabiji procenat uspešnosti bio u oblasti borbe protiv korupcije.

"U narednom periodu, Ministarstvo pravde će nastaviti da sprovodi aktivnosti na koje se obavezalo, te da pruža aktivnu podršku realizaciji principa transparentnog i inkluzivnog procesa evropskih integracija", istakla je Kuburović.

Ministarka pravde je podsetila da je ispunjavanje aktivnosti iz Akcionog plana podjednako važno i za ostatak pregovaračkog procesa, za sva druga poglavlja u kojima se pregovara.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija