Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PROMETU EKSPLOZIVNIH MATERIJA: Izričito je zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj lica, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnim osobama


Povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika očekuje se povećana prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da ne kupuju pirotehnička sredstva od neovlašćenih i nestručnih lica i na mestima koja za to nisu predviđena i odobrena, kao što su pijace, ulične tezge i kod uličnih prodavaca koji vrše nedozvoljen promet pirotehničkih sredstava.

MUP podseća da je Zakonom o prometu eksplozivnih materija ("Sl. list SFRJ", br. 30/85, 6/89 i 53/91, "Sl. list SRJ", br. 24/94, 28/96 i 68/2002 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon - dalje: Zakon) izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj lica, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnim osobama.

Izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Iz MUP-a navode da usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do:

  • teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlje,
  • nastanka požara i eksplozija,
  • uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira.

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova sprovode sve mere i aktivnosti u skladu sa Zakonom kako bi se sprečila neovlašćena prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava.

Fizička i pravna lica koja neovlašćeno prodaju pirotehnička sredstva biće sankcionisana u skladu sa Zakonom, a pirotehnička sredstva biće im oduzeta, navode iz MUP-a.

Izvor: Redakcija, 22.12.2015.