Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: Predviđeno da se do 30 odsto državnog zemljišta može dati u zakup velikim investitorima, da poljoprivredno zemljište koje nije izdavano u zakup najmanje tri godine uzastopno može da se da na besplatno korišćenje za period do pet godina, sa mogućnošću produžavanja zakupa do 20 godina, a novi period izdavanja zemljišta u zakup je produžen sa 20 na 25 godina, a za velike investicije sa 20 na 30 godina


Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu nijednim svojim članom ne predviđa prodaju zemljišta strancima, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković, obrazlažući Predlog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Ona je navela da će zemljište moći da kupe isključivo naša poljoprivredna gazdinstva i mali i srednji poljoprivrednici.

Predlog zakona će doprineti unapređenju produktivnosti i efikasnosti korišćenja zemljišta državnoj svojini, jer je ovim zakonskim predlogom predviđeno davanje u zakup do 30 odsto obradivog državnog zemljišta. Predlog zakona će na taj način omogućiti privlačenje investicija u poljoprivrednu proizvodnju, otvaranje novih radnih mesta i podizanje izvoza.

Ministarka je rekla da Srbija raspolaže sa oko pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega su 3,5 miliona oranice, bašte, voćnjaci i vinogradi, a ostalo livade i pašnjaci.

Prema njenim rečima, oko 20 odsto tog zemljišta je u državnoj svojini, od čega su katastarske parcele na 830.000 hektara.

Bogosavljević Bošković je, navodeći da se od ukupno 830.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, u zakupu godišnje nađe samo oko 30 odsto raspoloživih površina zbog čega država i poljoprivreda na godišnjem nivou imaju ogroman gubitak.

Ona je rekla da je kroz analizu stanja poljoprivrede utvrđeno da su investicije zakupaca poljoprivrednog zemljišta u državnom vlašnistvu na veoma niskom nivou.

"Predlogom zakona se uvodi odredba prava prvenstva zakupa do maksimalno 30 odsto poljoprivrednog zemljišta u državnom vlaništvu", rekla je ona i dodala da se očekuje da će produženje roka zakupa povećati broj zakupaca zainteresovanih da dugoročno koriste zemljište da bi obezbedili proizvodne cikluse. Tako će bit povećan prihod od zakupa, a neće biti povećanja troškova, rekla je ona.

Prema njenim rečima, predložene izmene će omogućiti da zemljište bude funkcionalno, što će biti dobro i za poljoprivredne proizvođače i za državu.

"Povećanje dostunosti će pozitivno uticati na opštu dobrobit jer se stvaraju uslovi za razvoj stabilne poljoprivredne produktivnosti i jačanje proizvodnih kapaciteta, povećanje državnog budžeta, od čega će, kroz povećanje BDP, korist imati svi građani", rekla je Bogosavljević Bošković.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija