Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O UPRAVLJANJU RIZIKOM LIKVIDNOSTI BANKE: Odluka će se primenjivati od 30. juna 2024. godine


Narodna banka Srbije donela je nedavno novu Odluku o upravljanju rizikom likvidnosti banke ("Sl. glasnik RS", br. 100/2023 – dalje: Odluka).

U ovoj Odluci, između ostalog precizno su navedeni pokazatelji neto stabilnih izvora finansiranja odnosno osnovna pravila izračunavanja pokazatelja neto stabilnih izvora finansiranja i elementi koji zahtevaju i obezbeđuju stabilno finansiranje. Kako je istaknuto u ovoj Odluci NBS, banke su dužne da testiraju primenu odredaba koje se tiču neto stabilnih izvora finansiranja kako bi bile spremne da svoje poslovanje u potpunosti usklade sa tim odredbama.

- O rezultatima tog testiranja banke će obavestiti Narodnu banku Srbije dostavljanjem izveštaja propisanih odlukom kojom se uređuje izveštavanje banaka, sa stanjem na dan 31. marta 2024. godine, i to najkasnije 20. aprila 2024. godine. Ova odluka primenjuje se od 30. juna 2024. godine - naglašeno je u tekstu Odluke koju je potpisala guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 21.11.2023.
Naslov: Redakcija