Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O IZMENI UREDBE O PONUDI ZAMENSKOG PUTOVANJA ZA TURISTIČKO PUTOVANJE KOJE JE OTKAZANO ILI NIJE REALIZOVANO USLED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Izmenom je predviđeno da zamenska putovanja putnik može iskoristiti najkasnije do 31. decembra 2022. godine, dok je za one koji žele povraćaj uplaćenih sredstava taj rok 1. februar 2023. godine


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o izmeni Uredbe o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 109/2021), navela je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Matić je istakla da novonastala situacija, koja je prouzrokovana pandemijom koronavirusa, za posledicu ima masovna otkazivanja turističkih putovanja, koja su delimično ili u celosti uplaćena zaključno sa 15. martom 2020. godine, bez obzira na period realizacije.

Ona je objasnila da je resorno ministarstvo predložilo donošenje izmene uredbe, jer je to u interesu samih putnika, a u cilju zaštite aktera turističke privrede i opstanka brojnih agencija i više hiljada radnih mesta.

Izmenom je predviđeno da zamenska putovanja, definisana navedenom uredbom, putnik može iskoristiti najkasnije do 31. decembra 2022. godine, precizirala je ministarka.

Prema njenim rečima, ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje ili je otkazano zamensko putovanje, privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik, koji je kao organizator putovanja prodao turističko putovanje iz člana 2. ove uredbe, dužno je da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava najkasnije do 1. februara 2023. godine.

Mogućnost izdavanja ponude za zamensko putovanje, pod uslovima iz ove uredbe, odnosi se i na izlete, dodala je Matić.

Izvor: Vebsajt Vlada, 18.11.2021.
Naslov: Redakcija