Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM BELEŽNIŠTVU: Notari odgovaraju na pitanja građana


Najveći broj pitanja koja su pristigla u prva tri dana od kada je pokrenuta akcija “Pitajte javne beležnike”, odnosio se na ostavinske postupke, koje javni beležnici vode kao poslove koje im poverava sud.

Javni beležnici su za poslednje četiri godine uradili više od 400.000 ostavinskih predmeta, čime su dokazali efikasnost u ovom postupku i na taj način značajno rasteretili sudove. Pri tome, treba imati u vidu da rokove za javne beležnike određuje sud – imaju 30 dana da sastave smrtovnicu (spisak naslednika i zaostavštine), i nakon toga, maksimalno još šest meseci da donesu rešenje o nasleđivanju.

Važno je napomenuti da ostavinske postupke, svakako, pokreće sud, kada sazna da je neko lice umrlo ili da je proglašeno za umrlo, najčešće iz matične službe. Takođe, ostavinski postupak može se pokrenuti po predlogu za pokretanje ostavinske rasprave koji može podneti sudu svako pravno zainteresovano lice. Nakon toga, sud odlučuje kome će poveriti konkretan predmet.

- Ostavine -

PITANJE Zašto u nekim gradovima ostavinska rasprava mora da ide preko javnog beležnika, dok u nekim preko suda?

ODGOVOR Javni beležnici ostavinske postupke sprovode kao poverene poslove od strane suda. U svim opštinama gde postoje javni beležnici, sudovi mogu da povere ove poslove beležnicima. Za one predmete koji nisu povereni javnim beležnicima, ostavine sprovode osnovni sudovi. U ovom trenutku još nema imenovanih javnih beležnika za područja osnovnih sudova u četiri opštine - u Dimitrovgradu, Knjaževacu, Majdanpeku i Sjenici, i sudovi na područjima tih opština sami rade ostavinske postupke.

PITANJE Da li javni beleznik nabavlja papire iz katastra za ostavinsku raspravu?

ODGOVOR U ostavinskom postupku koji mu je poveren, javni beležnik po službenoj dužnosti vrši uvid u katastar nepokretnosti i pribavlja izvode iz lista nepokretnosti.

PITANJE Kako treba da glasi naslednička izjava? Moj brat živi u inostranstvu, ne može da prisustvuje ostavini.

ODGOVOR Na ročištu za raspravljanje zaostavštine testamentarni i zakonski naslednici dužni su da daju nasledničke izjave. Naslednička izjava može biti pozitivna i tada glasi da se naslednik prima nasledstva, ili negativna da se odriče nasledstva. Naslednička izjava ne može biti delimična, na primer, da se naslednik prima samo prava, ali ne i obaveza.

Izjava naslednika da se odriče svog naslednog dela u korist drugog naslednika, nije negativna nasledna izjava, već se njome naslednik prvo prima nasledstva, a zatim svoj deo poklanja drugom.

Nasledna izjava može se dati i u pisanom obliku, ali mora biti overena od strane javnog beležnika.

Naslednik ovu izjavu može dati i pred konzularnim predstavnikom ili diplomatskim predstavnikom Republike Srbije koji vrši konzularne poslove. Ukoliko se neki od naslednika ne pojavi na ročištu za raspravljanje zaostavštine, raspravljanje zaostavštine se čini kao da je dao pozitivnu naslednu izjavu, pod uslovom da je uredno pozvan.

PITANJE Deda je posedovao imovinu u Lipljanu, na Kosovu. Imovinu su sudskim Rešenjem o ostavinskoj raspravi, nasledila njegova tri sina koji su, sva trojica, poodavno preminula. Dva sina imaju žive naslednike koji poseduju njihove umrlice, a treći sin nema nikoga živog iz prvog rodbinskog reda, i rodbini NIJE POZNATO da li je nakon njegove smrti vođena ostavinska rasprava i da li neko poseduje njegovu umrlicu. Živim naslednicima je rečeno, da je osnovni dokument koji mora da se dostavi sudu u Lipljanu (Kosovo), UMRLICA za sva tri pokojna brata. Za dvojicu nije problem, ali su nam u Matičnoj službi rekli da se za dobijanje umrlice trećeg brata (živeo i umro u Beogradu/Čukarica), koji nema žive naslednike prvog reda, obratimo sudu. Pitanje: Kako treba da glasi zahtev rodbine sudu, da bi se dobila umrlica za strica?

ODGOVOR Javni beležnici nisu ovlašćeni da daju odgovor na ovo pitanje. Odgovor bi bilo potrebno potražiti od suda ili advokata koji zastupa vašu porodicu.

PITANJE Uskoro treba da bude ostavinska rasprava i ja sam naslednik. Nasleđujem kuću i okućnicu. Međutim, postoje dugovi za komunalije i porez. Mene zanima da li ja nasleđujem i dugove ili se možda taksa ostavinske rasprave umanjuje za te dugove?

ODGOVOR Osnovica za obračun nagrade javnom beležniku je vrednost zaostavštine, koja se određuje na osnovu procene tržišne vrednosti stvari i prava koja sačinjavaju zaostavštinu, umanjene za ostaviočeve dugove.

PITANJE Otac mi je umro prošle godine i još uvek nismo pokrenuli ostavinsku raspravu. Postoji plac u Kumodražu 1/1 na tatino ime i kuća od 360 kvadrata koja je sagrađena pre 2015. god i nalazi se u postupku legalizacije. Naslednici u postupku su mama, brat, sestra i ja - nas četvoro. Od toga, samo mama i brat su prijavljeni na adresi kuće. Zanima me sledeće:

1. Da li kuća ulazi u ostavinsku raspravu i ako nije legalizovana?

ODGOVOR Kuća svakako ulazi u ostavinsku raspravu, kao vanknjižno vlasništvo.

2. Koji su svi novčani troškovi?

ODGOVOR Vaši novčani troškovi za ostavinski postupak kod javnog beležnika iznosiće 3.600 dinara za sačinjavanje smrtovnice, plus naknada za raspravljanje zaostavštine, koja zavisi od stvarne vrednosti imovine ostavioca, a može iznositi najviše 72.000 dinara, koliko će biti ako vrednost ostavičeve imovine prelazi 15 miliona dinara. Ako u postupku za raspravljanje zaostavštine učestvuje više od tri stranke, što je kod vaše porodice slučaj, nagrada se povećava za 10 bodova za četvrtu i svaku narednu stranku. Primera radi, ako kuća i druga imovina vašeg oca vredi 10 miliona dinara, svi naslednici koji se prihvate nasledstva platiće ukupno 59.400 dinara (300 bodova plus PDV, što iznosi 54.000, plus 10 bodova sa PDV-om za četvrtog naslednika što je 1.800 dinara, plus 3.600 dinara za smrtovnicu).

PITANJE Hteo bih da vas pitam, treba da bude ostavinska rasprava uskoro i ne znamo šta se sve plaća u ostavinskoj ako se nasleđuje imovina. Da li se plaća porez na nasledstvo i koliki je?

ODGOVOR Ukoliko sud poveri ostavinski postupak javnom beležniku, kod javnog beležnika se plaća naknada koja je određena Javnobeležničkom tarifom za poverene poslove, a iznos zavisi od stvarne vrednosti zaostavštine.

Što se tiče poreza, javni beležnici na ovo pitanje ne mogu da pruže ni poseban ni načelan odgovor, jer oni nisu nadležni za sprovođenje poreskih propisa.

- Promet nepokretnosti -

PITANJE Planiram da kupim stan. Koje sve poslove moram da završim kod notara i koliko će me sve to koštati? Da li to moram kod notara na opštini gde kupujem stan?

ODGOVOR Kod javnog beležnika dolazite nakon što pronađete stan koji želite da kupite. Tada ćete, zajedno sa prodavcem, zakazati solemnizaciju ugovora o kupoprodaji stana, i pri tome ćete javnom beležniku dati odgovarajuće podatke o nepokretnosti, kao i ugovor koji želite da overite. Nagrada koju ćete platiti javnom beležniku zavisi od vrednosti stana koji kupujete. Više detalja i informacija možete pronaći u tekstu https://www.blic.rs/biznis/koliko-kosta-notar-za-stan-od-100000-evra-sve-potvrde-overe-i-14-nuznih-koraka/ht6h82q, dok u Javnobeležničkoj tarifi, koja je javna, možete tačno videti koliko iznose naknade koje će vam biti naplaćene za solemnizaciju ugovora o prometu nepokretnosti.

Solemnizacija ugovora o prometu nepokretnosti mora da se obavlja kod javnog beležnika na području osnovnog suda gde se nalazi stan. Dakle, ako, na primer, kupujete stan na Novom Beogradu, ugovor morate overiti kod javnog beležnika koji ima službeno sedište na teritoriji Trećeg osnovog suda u Beogradu - koji obuhvata opštine Novi Beograd, Zemun i Surčin.

PITANJE Komšinica bi htela da mi trajno ustupi svoj deo zajednicke prostorije u zgradi. Prostoriju dele svi stanovi jednako, da li je to moguće i pod kojim uslovima?

ODGOVOR Ugovor o poklonu jednog dela zajedničke svojine, u kome niste jedini zajedničari sa poklonodavcem, nije moguće solemnizovati, te na ovo pitanje javni beležnik ne može da pruži odgovor. Ovo je pitanje za advokata, ali u načelu, treba se voditi Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

PITANJE Koliko košta overa ugovora za stan od 37m2?

ODGOVOR Za proračun nagrade javnom beležniku za solemnizaciju (proveru i potvrdu) ugovora o prometu nepokretnosti, ključni parametar je vrednost stana, a ne kvadratura. Tržišna vrednost stana, kao što znate, zavisi od njegove lokacije, starosti, kvadrature, stanja...

PITANJE Namera mi je da iz kredita kupim nekretninu koja se nalazi u bloku 22 na Novom Beogradu. U Listu nepokretnosti je stavljena zabeležba od Zavoda za zaštitu spomenika iz avgusta meseca ove godine. Ova zabeležba napravila je nedoumice kod banke i pitanje vezano za njeno skidanje. Da li mi možete reći koja procedura treba da se ispoštuje? Da li to znači da se za kupovinu stana mora dobiti saglasnost od Zavoda ili da se mora uputiti njima ponuda prema pravu preče kupovine? Ovo što sam navela su bili predlozi, ali ne znam za jasan redosled šta se u slučaju, kao što je naš, radi.

ODGOVOR Da bi smo mogli precizno da odgovorimo na ovo pitanje, potrebna nam je dodatna informacija da li je zabeležba na parceli ili zgradi ili posebnom delu.

Ukoliko je zabeležba na posebnom delu, ona ne sprečava promet nepokretnosti. U ovom slučaju, Zavod za zaštitu spomenika kulture ima pravo preče kupovine, te je svakako sigurnije uputiti ponudu Zavodu za zaštitu spomenika da se izjasni da li pod uslovima iz ugovora želi da prihvati ponudu i kupi nepokretnost. Ipak, u slučaju da stranke ne pribave izjašnjenje Zavoda, javni beležnik može overiti ugovor, uz upozorenje strankama na pravne posledice koje iz toga mogu da projekta, a to je da Zavod može da traži poništaj takvog ugovora.

- Ugovor o doživotnom izdržavanju -

PITANJE Imam ugovor o doživotnom izdržavanju, a tiče se nekretnine-stana. Naime, opština Zemun je promenila ulicu Bačka u Kačarevačku. Samim tim i brojeve je okrenula. Zanima me, da li treba da se menja ugovor i ako ima potrebe, šta treba da se priloži?

ODGOVOR Nisu potrebne izmene ugovora o doživotnom izdržavanju, u ovom slučaju.

- Ostala pitanja -

PITANJA Kada ćete početi sa sporazumnim razvodima?

ODGOVOR Da bi javni beležnici preuzeli ove poslove, neophodno je da dođe do izmena zakona, koje za sada nisu najavljene.

PITANJA Muž i ja smo kupili stan u vanbračnoj zajednici. Stan se vodi na mene. U slučaju razvoda, ima li moj nevenčani suprug pravo na deo imovine koju smo stekli zajedničkim finansiranjem, ali ponavljam nismo venčani?

ODGOVOR Na ovo pitanje javni beležnici ne mogu da pruže odgovor. Možemo da kažemo da, ukoliko biste Vi želeli da prometujete taj stan, javni beležnik proverom matičnih knjiga ne bi mogao da utvrdi suvlašnistvo nad stanom sa vašim nevenčanim suprugom, ni sada, niti u slučaju razvoda. Međutim, Vaš nevenčani suprug može da pokrene odgovarajući postupak pred sudom, čime bi se u listu nepokretnosti našla zabeležba, ali ta činjenica ne bi uticala na overu ugovora o prometu, osim ako sud ne bi usvojio privremenu meru zabrane otuđenja i opterećenja.

PITANJE Kako se postaje notar i da li je i za to potrebna veza? Da li ima protekcija u dobijanju opština u kojima za notara ima dosta posla? Da li je tačno da je to unosno zanimanje i koliko godišnje zaradi prosečan notar?

ODGOVOR Put do javnobeležničke profesije, pre svega, nije ni malo jednostavan. Da bi neko bio imenovan za javnog beležnika, mora da ima završen pravni fakultet, potom položen pravosudni ispit, kao i položen javnobeležnički ispit. Takođe, po Zakonu o javnom beležništvu("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 85/2012, 19/2013, 55/2014 - dr. zakon, 93/2014 - dr. zakon, 121/2014, 6/2015 i 106/2015), potrebno je da ima najmanje pet godina iskustva u pravnim poslovima i to nakon položenog pravosudnog ispita. Zatim, potrebno je da se javi na konkurs za upražnjena javnobeležnička mesta. Ukoliko ispunjava sve gore navedene uslove, što mora dokazati odgovarajućom dokumentacijom, kandidat se poziva na razgovor sa Komisijom Javnobeležničke komore Srbije.

Komisija izrađuje mišljenje o kandidatima, koje dostavlja ministru pravde Republike Srbije, koji donosi rešenje o imenovanju za javnog beležnika. Nakon što novi javni beležnik položi i javnobeležničku zakletvu, prolazi obaveznu obuku i upisuju se u Imenik javnih beležnika. Javni beležnici, takođe, moraju da obezbede adekvatne prostorije za svoju kancelariju, kao i odgovarajuću opremu. Nakon toga, komisija Ministarstva pravde proverava da li su ispunjeni svi uslovi propisani Zakonom, pa javni beležnik može početi da radi.

Prema Zakonu, u konkursu mora biti naznačena opština za koju se imenuje javni beležnik, a ako se istovremeno raspisuje konkurs za više jedinica lokalne samouprave, kandidati se mogu prijaviti za sve jedinice lokalne samouprave. Iz dosadašnjeg iskustva, možemo zaključiti da se najveći broj kandidata prijavljuje za upražnjena mesta na području beogradskih osnovnih sudova, što nije neobično, s obzirom na to da na tom području ima i najviše posla.

Izvor: Vebsajt Blic, 19.11.2021.
Naslov: Redakcija