Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Poslovno ime preduzetnika ne može da sadrži reč Srbija, izvedenice ove reči, uključujući i sve oblike koje asociraju na tu reč, kao i međunarodno priznatu troslovnu oznaku Republike Srbije SRB


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 109/2021).

Najnovijim izmenama u članu 86 predviđeno je da "poslovno ime preduzetnika ne može da sadrži reč Srbija, izvedenice ove reči, uključujući i sve oblike koje asociraju na tu reč, kao i međunarodno priznatu troslovnu oznaku Republike Srbije SRB".

Ovakva odredba zabrinula je mnoge koji već duže vreme posluju sa rečju "Srbija" u imenu svoje firme. Oni ipak, ne bi trebalo brinu, objašnjava advokat Ivan Nonković.

"Ova odredba ne bi smela da se primeni retroaktivno. Odnosno, ko već ima u nazivu reč 'Srbija', neće morati da traži saglasnost", rekao je Nonković.

Dodaje da je ta praksa primenjivana i kada se isto ograničenje uvodilo za privredna društva.

"Ovo pravilo već postoji za privredna društva. Odnosno, ne mogu imati reč 'Srbija' u nazivu bez prethodne saglasnosti. Pravilo za preduzetnike se sada samo usklađuje sa pravilom za privredna društva", kaže Nonković.

Izvor: Vebsajt Blic, 19.11.2021.
Naslov: Redakcija