Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POJEDNOSTAVLJENOM RADNOM ANGAŽOVANJU NA SEZONSKIM POSLOVIMA U ODREĐENIM DELATNOSTIMA: Udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede traži da se sezonska radna snaga u ugostiteljstvu angažuje kao u poljoprivredi


Udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) saopštilo je da je od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija zatražilo smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) na hranu sa 20 odsto na deset odsto, odlaganje kredita i jednostavniju proceduru za prijavljivanje sezonskih radnika.

"Verujemo da će smanjenje PDV biti veoma delotvorna mera, koja će podržati oporavak hotela i restorana u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Češka Republika, Grčka, Velika Britanija i Norveška smanjile stope PDV za ugostiteljske usluge.

HORES je predložio i da se u cilju suzbijanja neformalne ekonomije dopuni Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 50/2018) i da se sezonska radna snaga u ugostiteljstvu angažuje kao u poljoprivredi.

Sada, kako se navodi, za prijavljivanje i odjavljivanje radne snage u ugostiteljstvu na kraći period, postoji vrlo složena administrativna procedura.

"U Srbiji se za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi primenjuju odredbe tog zakona koji uređuje pojednostavljeni način radnog angažovanja radnika putem elektronskog portala sezonskih radnika i poslodavcima omogućava dnevno angažovanje radnika", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se na isti način uređuje i plaćanje poreza i doprinosa tako da poslodavac svoje obaveze ka državi plaća samo za one dane kada je sezonski radnik zaista radio.

HORES je uputio i zahtev za moratorijum na investicione i lizing kredite od dve godine "da bi se pomoglo ugostiteljskoj privredi da lakše prevaziđe trenutnu krizu zbog pandemije".

Izvor: Vebsajt N1, 18.11.2020.
Naslov: Redakcija