Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Utvrđen Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu. Donete nove mere za suzbijanje epidemije COVID–19


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o centrima spoljne trgovine u inostranstvu, kojom se Vladi i Privrednoj komori Srbije omogućava rad na zajedničkoj promociji države i privrede.

Usvajanjem ovog akta uređuju se status, poslovi i način osnivanja centara spoljne trgovine u inostranstvu.

Na sednici je usvojena odluka kojom se omogućava državljanima Republike Albanije ulazak na teritoriju Republike Srbije bez putne isprave, sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

Ova odluka rezultat je potpisanog međudržavnog sporazuma između dve zemlje kojom će se olakšati protok ljudi, robe i kapitala i dodatno pružiti mogućnost za razvijanje dobrosusedskih odnosa zemalja Zapadnog Balkana.

Primenom ove odluke stvaraju se dodatni preduslovi za dalje razvijanje privredne, ekonomske, naučne, prosvetne, sportske i kulturne saradnje između dve države.

Zbog angažovanja na lečenju i sprečavanju širenja epidemije zarazne bolesti COVID-19, Vlada je dala saglasnost da se isplati jednokratna novčana pomoć od po 10.000 dinara zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika čije se radno angažovanje u potpunosti ili delimično finansira iz budžeta Republike Srbije.

Isti iznos biće isplaćen profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije u vojnozdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ova jednokratna novčana pomoć biće isplaćena zdravstvenim radnicima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, kao i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije.

Usvojen je Program rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu turističkih agencija, organizatora turističkih putovanja zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19. Vlada Srbije za ove namene odobrila je 150 miliona dinara.

Zaključkom Vlade Istorijski muzej Srbije biće preseljen u objekat Glavne železničke stanice u Beogradu, koji je i sam spomenik kulture od velikog značaja.

Istorijski muzej se do sada nalazio na tri lokacije, što je otežavalo njegov rad i brigu o kulturno-istorijskom nasleđu, a preseljenjem u novi objekat dobiće mogućnost da svoju delatnost ostvaruje na adekvatan način. Nakon preseljenja, svi zaposleni u muzeju, depo, biblioteka, radionice, izložbeni prostor i galerija nalaziće se na jednom mestu.

Vlada Republike Srbije utvrdila je Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, koji predviđa ukupne prihode i primanja budžeta u iznosu od 1.336,3 milijarde dinara, što predstavlja povećanje za 45 milijardi dinara u odnosu na procenjeni iznos prihoda za 2020. godinu.

Budžetom za 2021. godinu predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.514,8 milijardi dinara.

Projektovani deficit u 2021. godini iznosi tri odsto BDP-a, dok se javni dug na nivou opšte države smanjuje i do kraja godine zadržava na nivou od 58,7 odsto.

Budžetom je od 1. januara predviđeno povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,9 odsto, minimalne zarade za 6,6 odsto, kao i povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu od 5 odsto, ostalih zaposlenih u javnom sektoru za 3,5 odsto, a zatim će od 1. aprila 2021. godine i za njih ukupno povećanje biti 5 odsto.

I u 2021. godini predviđene su mere fiskalne politike na prihodnoj strani u cilju daljeg smanjenja poreskog opterećenja zarada.

Planirano je povećanje neoporezivog dela bruto zarade sa 16.300 na 18.300 dinara od 1. januara.

Kapitalni izdaci su u ukupnom iznosu od 273,9 milijardi dinara, što predstavlja 18,08 odsto ukupnih rashoda.

Paketom ekonomskih mera za ublažavanje posledica COVID-19, tokom 2020. godine, stvoreni su uslovi za brži oporavak privrede i ostvarenje dinamičnog rasta u 2021. godini.

Očekivani oporavak ekonomije uticaće na ubrzanje priliva stranih direktnih investicija, koje će obezbediti punu pokrivenost deficita tekućeg računa u 2021. godini.

Vlada Republike Srbije usvojila je nove mere za suzbijanje epidemije izazvane bolešću COVID–19, čija primena počinje od utorka, 24. novembra 2020. godine.

Nove protivepidemijske mere su:

- Skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

- Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

- Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od 5 (pet) osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi).

- Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

- Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

- Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Navedene mere su oročene na period od 10 dana i biće iznova razmotrene u skladu u sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Vlada koristi i ovu priliku da još jednom zamoli i najsnažnije apeluje na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i ostalim sugrađanima.

Sve usvojene mere imaju za cilj isključivo očuvanje života i zdravlja građana.

Izvor: Vebsajt Vlade, 19., 20. i 21.11.2020.
Naslov: Redakcija