Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI SAD: Kućni red u stambenim zgradama u Novom Sadu od 16 do 5 časova narednog dana


Zbog sve intenzivnijeg širenja koronavirusa u Novom Sadu i povećanja broja obolelih od kovida 19 donete su četiri nove naredbe.

Među tim novim merama je i ona koja se odnosi na odmor u stambenim zgradama i njegovo trajanje.

Upitan da rastumači naredbu koja propisuje da je vreme dnevnog i noćnog odmora u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Novog Sada od 16 do 5 časova narednog dana, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je naglasio da se ta mera odnosi na zabranu žurki.

"Ta naredba znači da su zabranjene žurke i okupljanja u stanovima, a ne usisavanje i pranje veša", rekao je Vučević.

Ova naredba prethodnih dana unela je dosta zabune i polemike među građanima, koji su shvatili da u periodu od 16 sati do pet časova narednog dana neće smeti da uključuju usisivač, mašine za veš, sudove i slično.

"U Novom Sadu nema potrebe za uvođenjem vanredne situacije, jer su mere i naredbe koje su na snazi strože nego što bi bile pod vanrednom situacijom", izjavio je Vučević.

Jedino što bi vanredna situacija promenila, objasnio je on, odnosilo bi se na veća ovlašćenja gradonačelnika, a sve mere koje bi tada važile važe i sad, poput mere za ugostiteljske objekte koji sada rade do 21 sat.

Četiri nove naredbe od pre dva dana, uvedene zbog sve lošije epidemiološke situacije u Novom Sadu, odnose se na rad prodavnica i drugih trgovinskih delatnosti, na rad taksista, ugostiteljskih objekata i na kućni red u stambenim zgradama.

U svim ugostiteljskim objektima, baštama i drugim objektima u kojima se prodaje roba i pružaju usluge potrebno je rasporediti stolove tako da se obezbedi distanca od najmanje dva metra između stolova, pri čemu za jednim stolom ne može biti više od četiri osobe, izuzev ukoliko se radi o članovima iste porodice.

Noćni klubovi su u obavezi da ulazak u noćni klub omoguće isključivo uz prodaju/podelu ulaznica koje su numerisane brojevima od 1 do dozvoljenog broja lica koja istovremeno mogu biti prisutna u objektu.

Naredbom se zabranjuje i konzumacija hrane i pića ispred ugostiteljskih objekata iz kojih se hrana prodaje na šalteru.

Privredni subjekti koji obavljaju delatnost u trgovinskim delatnostima su u obavezi da ograniče broj lica koja mogu biti istovremeno prisutna u objektu tako da na svaka četiri kvadratna metra može biti prisutno jedno lice.

Po novoj naredbi, obavezuju se taksi vozači i korisnici na obavezno korišćenje zaštitnih maski prilikom pružanja usluga taksi prevoza na teritoriji Novog Sada, s tim da korisnici usluga ne mogu koristiti prednje sedište u taksi vozilu.

Izvor: Vebsajt B92, 17.11.2020.
Naslov: Redakcija