Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN MINISTARSKI SASTANAK ČLANOVA REGIONALNE ŠKOLE ZA JAVNU ADMINISTRACIJU (RESPA)


Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije, Branko Ružić, ukazao je na ministarskom sastanku članova Regionalne škole za javnu administraciju (RESPA) na značaj ove organizacije za napredak administracija u regionu, posebno kao uslov za ulazak u EU.

Ružić je tokom ovog skupa u Briselu poručio da je RESPA ne samo izvor informacija, znanja i primera dobre prakse, već i mehanizam za jačanje regiona, koji treba da još više iskoristimo.

Srpska administracija, kako je naglasio, pretrpela je velike promene u poslednjih nekoliko godina, posebno u vidu uprošćavanja i modernizacije postupaka, kako bi građani bili zadovoljniji u kontaktu sa upravom, uz manji utrošak novca i vremena.

Ministar je, ističući da je potrebno nastaviti rad na jačanju kapaciteta uprave, naveo da je ostvaren veliki napredak izmenama pojedinih zakona koji se tiču objektivnog i transparentnog zapošljavanja, profesionalnog razvoja, meritornosti rada i stručnog usavršavanja.

On je posebno napomenuo da je Srbija, nakon deset i više godina, konačno dobila Nacionalnu akademiju za javnu upravu kao centralno mesto za edukaciju i usavršavanje svih službenika bez obzira na to da li je reč o republičkom ili lokalnom nivou.

Prema njegovim rečima, ta ustanova je već ostvarila značajne kontakte sa poznatim školama za javnu administraciju, poput francuske ENA i austrijske Federalne škole.

Ružić je izneo očekivanje da će se sledeće godine na hiljade srpskih službenika dodatno edukovati kroz tradicionalne, ali i najnovije vidove obuka, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 22.11.2018.
Naslov: Redakcija