Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Opštine i gradovi će popisati sve skupštine stanara, a objedinjene podatke će slati Republičkom geodetskom zavodu. U opštinama će biti uveden princip jednošalterskog sistema za upis u registar, a rok za njegovo formiranje je 12 meseci od dana objavljivanja zakona. Zakon će uvesti prinudnu upravu tamo gde nema sloge stanara, a profesionalni upravnici će biti izabrani sa spiska Privredne komore Srbije, koja će biti zadužena za njihovu obuku i licenciranje. Poslovima profesionalnog upravljanja mogu se baviti privredna društva ili preduzetnici, koji imaju bar jednog radnika na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom


Svaka zgrada će imati svog upravnika, a ako stanari ne mogu da izaberu jednog od komšija da to obavlja, u njihove zgrade će biti uvedena prinudna uprava. Svi stanari će morati da izdvajaju sredstva za održavanje zajedničkog objekta i plaćanje profesionalnog upravnika, a onima koji to ne budu želeli na vrata bi mogli da zakucaju izvršitelji. Vlasnicima stanova koji ne budu plaćali mesečno održavanje zgrade preti kazna - od 5.000 do 50.000 dinara.

Ovo su neke od glavnih odredaba Predloga zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koji je usvojen na Vladi Republike Srbije protekle nedelje, a do kraja novembra bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri. Predlog zakona je u prvoj polovini 2016. godine povučen iz skupštinske procedure na doradu, a promene se uglavnom odnose na rokove za usklađivanje sa novim odredbama.

Predlagač zakona je Grad Beograd, a gradski menadžer, Goran Vesić, je rekao da se na taj način uvodi red u uređenje fasada, liftova i javnih krovova.

- Više neće postojati zgrade u kojima nema skupštine stanara, a tamo gde ona nije formirana lokalna samouprava će postavljati privremenog upravnika - rekao je Vesić. - Sada će većinska odluka važiti apsolutno za sve, pa neće moći, kao što je do sada bio slučaj, jedan stanar da je blokira. Stanari imaju i mogućnost da izaberu i profesionalnog upravitelja, što znači da će neko stručno da se bavi održavanjem zgrade.

On je precizirao da zgrade koje imaju manje od pet stanova neće morati da formiraju skupštine stanara, već će samo jedan od njih biti postavljen za upravitelja.

Opštine i gradovi će popisati sve skupštine stanara, a objedinjene podatke će slati Republičkom geodetskom zavodu. U opštinama će biti uveden princip jednošalterskog sistema za upis u registar.

- Zakon će uvesti prinudnu upravu tamo gde nema sloge stanara, a upravnici će biti izabrani sa spiska Privredne komore Srbije, koja će biti zadužena za njihovu obuku - objašnjava Jovanka Atanacković, pomoćnica ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture. - Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada ne uvodi nove namete stanarima koji se i sada odgovorno ponašaju. Po donošenju zakona obaveza lokalnih samouprava u Srbiji će biti da propišu minimum sume koja će se izdvajati za održavanje zgrada na njihovoj teritoriji, a u skladu sa socijalnim statusom lokalnog stanovništva.

Kazne za nepoštovanje novog zakona naplaćuju se ako, na primer, stanari gomilaju smeće, ostavljaju bicikl, kolica i druge stvari ispred svojih vrata i tako zatvaraju prolaz komšijama. Ista sankcija preti i onima koji ne dozvole prolaz majstorima kroz svoj stan.

Poseban segment vezan je za stanodavce, koji će morati u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu sa podstanarom da upravniku zgrade dostave podatke o zakupcu. Najmanje pet hiljada dinara moglo bi da košta stanare koji se ni posle rešenja inspektora ne pridržavaju propisanog kućnog reda, odnosno puštaju glasnu muziku, prave buku ili renoviraju stan u vreme koje za to nije predviđeno. Kazne su propisane i u slučaju kada stanari oštete delove zgrade, zidove, vrata ili prozore.

Predviđene su i kazne za stambenu zajednicu, odnosno skupštinu stanara. Inspektor im može naplatiti od 50.000 do dva miliona dinara. Ista sankcija propisana je i za profesionalne upravnike, ukoliko rade bez licence ili nisu prijavljeni.

Ovaj Predlog zakona, u odnosu na onaj koji je povučen iz skupštinske procedure u februaru 2016. godine, propisuje više vremena za formiranje registra svih stambenih zgrada u Srbiji. Umesto šest, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture je odredilo rok od 12 meseci od dana objavljivanja zakona.

Koliko novca će stanari plaćati profesionalnom upravniku, zavisi od dogovora koji postigne većina vlasnika nekretnina. U Beogradu ima osam firmi koje se bave ovom delatnošću, a mesečna usluga po stanu košta od 200 do 350 dinara. Profesionalne upravnike će regrutovati Privredna komora Srbije, koja će organizovati polaganje testova i licenciranje osoba koje mogu da se bave ovim poslom. Poslovima profesionalnog upravljanja mogu se baviti privredna društva ili preduzetnici, koji imaju bar jednog radnika na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom.

Izvor: Vebsajt Novosti, Z. Radović - M. L. Janković, 21.11.2016.
Naslov: Redakcija