Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O ENERGETSKI UGROŽENOM KUPCU: Nacrtom Budžeta za 2017. godinu smanjen iznos sredstava namenjenih energetski zaštićenim potrošačima. U dokumentu međutim ne stoji na koji način će se smanjiti davanja za ovu uslugu, da li će biti smanjena količina električne energije ili gasa koju će siromašni dobijati, ili broj onih koji treba da dobiju besplatnu energiju


Najsiromašnijim građanima koji besplatno dobijaju struju ili gas, kojih je, prema podacima iz juna 2016. godine, bilo 56.400, ovo pravo bi moglo da bude - prepolovljeno. U Uputstvu za pripremu budžeta za 2017. godinu, Ministarstvo finansija smanjilo je davanja za kilovate i kubike bez naknade - za gotovo polovinu. Umesto 1,6 milijardi dinara, koliko je za socijalno ugrožena domaćinstva bilo izdvajano 2016. godine, naredne bi za besplatne energente trebalo da bude odvojeno svega 850 miliona dinara.

Uz činjenicu da za ostvarivanje prava na besplatnu energiju treba više od 10 dokumenata i do 2.000 dinara za plaćanje svih ovih papira, država sada planira da smanji i ukupnu sumu za ovu pomoć.

U dokumentu ne stoji i na koji način će se smanjiti davanja za ovu uslugu, da li će biti smanjena količina električne energije ili gasa koju će siromašni dobijati, ili broj onih koji treba da dobiju besplatnu energiju.

U Ministarstvu rudarstva i energetike, koje je i donelo Uredbu o energetski ugroženom kupcu ("Sl. glasnik RS", br. 113/2015, 48/2016 - dr. pravilnik i 88/2016 - dr. pravilnik), navode da je ovo tek prvi nacrt, koji će se verovatno menjati.

- Nadamo se da će iznos biti povećan za dodatnih oko 300 miliona dinara - navode iz Ministarstva. - Postojeće uputstvo je samo predlog nacrta budžeta i verovatno će se menjati. Pošto je Uredba menjana na zahtev Ustavnog suda prošle godine, početkom ove su potrošači još usklađivali potrebna dokumenta sa novim odredbama i postepeno se tokom godine povećavao broj onih koji su dobijali pravo na besplatne energente.

Ministarstvo finansija je uradilo proračun za davanja samo na osnovu broja ljudi koji su se prijavljivali u prvih devet meseci, tako da je realan iznos svakako veći.

Ukoliko i dođe do povećanja iznosa od 300 miliona dinara, u kasi za zaštićene potrošače biće naredne godine oko 1,15 milijardi dinara, što je i dalje 450 miliona dinara manje nego sada.

Svaki od dokumenata koji je potrebno pribaviti da bi potrošači mogli da dobiju besplatnu struju i gas staje po nekoliko stotina dinara. Samo izvod iz matične knjige rođenih i venčanih staju zajedno oko 1.000 dinara, a za dokument iz katastra potrebno je platiti 130 dinara. Potrebne su još i fotokopije ličnih karata, prijave prebivališta za dete, traži se i potpisana overa u opštini sa dva svedoka o broju članova porodice i overena potvrda o primanjima.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. L. J., 21.11.2016.
Naslov: Redakcija