Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Ispunjenost kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta vezan za ispunjenost stručnog kapaciteta, odnosno na zajedničke reference za izvršenje posla


Poslovno udruženje “Ponuđači Srbije”, svakodnevno je uključeno u praćenje dešavanja u postupcima javnih nabavki. Do Udruženja je pristiglo rešenje Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koje se odnosi na ispunjenost kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta vezan za ispunjenost stručnog kapaciteta, odnosno na zajedničke reference za izvršenje posla, br. 4-00-397/2023.

Naime u konkretnom slučaju zahtevom za zaštitu prava istaknuto je da je izabrani ponuđač u svojoj izjavi o ispunjenosti kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta, izneo neistinite podatke u navodu da je ceo ugovor izvršio sam, a dok se uvidom u javno dostupne podatke na Portalu javnih nabavki, moglo utvrditi da je ugovoreni posao izvršila grupa ponuđača u razmeri 50:50. Podnosilac zahteva je istakao da zbog toga, referenca nije mogla biti priznata izabranom ponuđaču u punom iznosu, već delimično, pa samim tim on nije dokazao da je izvršio usluge u iznosu navedenom u Izjavi.

U konkretnom primeru možemo utvrditi da je podnosilac zahteva iskoristio javno dostupne dokumente, na Portalu javnih nabavki u vidu objavljenih Odluka o dodeli ugovora, kao dokaz za podnošenje zahteva za zaštitu prava, kojim bi osporio ponudu izabranog ponuđača.

Republička komisija je takođe, prilikom razmatranja navoda istaknutih u podnetom zahtevu izvršila uvid u javno dostupne podatke na Portalu Javnih nabavki i prilikom uvida u dokumentaciju referentnog tendera utvrdila je da ugovor na koji se poziva izabrani ponuđač u svojoj ponudi, nije zaključen sa, njim samostalno, već sa grupom ponuđača.

Republička komisija je razmatrajući navode podnosioca zahteva i odgovore naručioca i zauzela stav da se bez vršenja dodatnih provera od strane naručioca, u konkretnom slučaju, ne može zaključiti da je izabrani ponuđač ispunio kriterijum za izbor u vezi stručnog kapaciteta-reference. Navedeni stav Republičke komisije zauzet u pomenutom Rešenju predstavlja ujedno i odgovor na pitanje da ponuđači ne mogu koristiti reference u celini kao svoje ukoliko su ugovor zaključili kao članovi grupe, već se ta referenca deli srazmerno procentu učešća svakog od člana grupe u izvršenju ugovora. Još jednom napominjemo ponuđačima da ovi podaci predstavljaju javno dostupne podatke koji se mogu pronaći na Portalu javnih nabavki, pa je samim tim neophodno uneti ih kao istinite i tačne u Izjavu o ispunjenosti kriterijuma za kvalitativni izvor privrednog subjekta, jer u protivnom ovakva ponuda može biti odbijena kao neprihvatljiva u postupku stručne ocene ponuda.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Ponuđači Srbije, 17.10.2023.
Naslov: Redakcija