Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O USLOVIMA IZDAVANJA IZVODA IZ LISTA NEPOKRETNOSTI I LISTA VODA IZ GEODETSKOG KATASTARSKOG INFORMACIONOG SISTEMA, OD STRANE JAVNIH BELEŽNIKA I GEODETSKIH ORGANIZACIJA: List nepokretnosti od notara iste pravne snage kao i onaj koji izdaje RGZ, dogovor je ministarstava pravde i građevinarstva. Izvodi koji su, od strane javnih beležnika, izdavani u prethodnom periodu imaju dokaznu stranu javne isprave


Građani definitivno list nepokretnosti mogu da uzmu kod notara, kao i kod geodeta. Kod beležnika je usaglašena cena. Ukoliko se vlasnici opredele za podatke u elektronskoj formi, besplatno je. Na papiru košta 540 dinara. I listovi koje su beležnici dosad izdali - imaju snagu javne isprave.

Ovo je rezultat dogovora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva pravde. Oni su usaglasili obim i vizuelni prikaz lista nepokretnosti.

Tako će se ubuduće izbeći nedoumice da li je izvod iz lista nepokretnosti izdat od javnih beležnika identičan listu koji izdaje Republički geodetski zavod, odnosno da li ima istu pravnu snagu. Dogovoreno je da ima. Izgleda kao list koji izdaje RGZ uz pečat notara.

- Vizuelni prikaz odgovaraće listu nepokretnosti koji je i do sada izdavao Republički geodetski zavod, uz dodatak overe beležnika koji ga je izdao - stoji u saopštenju Vlade. - Sastanku su, pored predstavnika dva ministarstva, prisustvovali i predstavnici Republičkog geodetskog zavoda, Javnobeležničke komore Srbije, Kabineta predsednice Vlade i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. Izvodi koji su, od strane javnih beležnika, izdavani u prethodnom periodu imaju dokaznu stranu javne isprave. Vlada Republike Srbije je kroz postupak digitalizacije omogućila da se svi podaci o nepokretnosti mogu dobiti elektronskim putem od strane državnih organa, koji se čine javno dostupnim preko sajta Republičko geodetskog zavoda. Državni organi su preko servisne magistrale povezani i po službenoj dužnosti pribavljaju sve podatke iz službenih evidencija.

U cilju dodatnih ušteda vremena i troškova, od juna 2020. godine osim RGZ-a i javni beležnici i geodetske organizacije izdaju list nepokretnosti.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 20.10.2020.
Naslov: Redakcija