Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O VRSTI, VISINI I USLOVIMA GARANCIJE PUTOVANJA, VISINI DEPOZITA U ZAVISNOSTI OD KATEGORIJE LICENCE, NAČINU AKTIVIRANJA, NAMENI SREDSTAVA, KAO I O DRUGIM USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNI ORGANIZATOR PUTOVANJA: Turističke agencije traže potpisivanje aneksa ranijih ugovora


Ako su bankarske garancije iz novog Pravilnika o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja, visini depozita u zavisnosti od kategorije licence, načinu aktiviranja, nameni sredstava, kao i o drugim uslovima koje mora da ispuni organizator putovanja ("Sl. glasnik RS", br. 124/2020) jedini način da se obezbedi zakonito poslovanje turističkih agencija, većina agencija će se uskoro zatvoriti i time dovesti u pitanje milionske uplate putnika čiji aranžmani nisu realizovani zbog pandemije virusa korona, smatraju u Udruženju turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijaciji nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS).

Da se to ne bi dogodilo i da bi se prekinula blokada u kojoj se agencije nalaze već 20 dana, ova dva udruženja traže da se potpišu aneksi ugovora prethodnih garancija.

"Detalji o bankarskoj garanciji u novom Pravilniku, u čijoj izradi je više trebalo da se pita struka, su samo pravno- formalno rešenje koje ne može da se primeni u praksi. Ove garancije neće doprineti da agencije nastave da rade", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da su predviđeni iznosi nedostižni jer manje agencije moraju da imaju garancije od 200.000 evra, što bi značilo zalaganje imovine koja vredi više od toga, dok je za veće turoperatore potrebno više od 400.000 evra.

Sve je dodatno otežano činjenicom da agencije ove godine posluju sa gubicima većim od 90 posto usled pandemije virusa korona, navode u UTAS-u i ANTAS-u i ponavljaju svoj stav da individualne polise osiguranja svakog pojedinačnog putovanja mogu da obezbede najbolju zaštitu putnika.

Smatraju da ovakva vrsta osiguranja neće doprineti značajnom poskupljenju aranžmana jer su i prethodne polise bile uračunate u njegovu cenu.

"Kako bismo mogli da nastavimo da poslujemo po zakonu, osim hitnosti aneksa, tražimo da predstavnici turističkih agencija budu obavezni deo radnih grupa koji pripremaju pravilnike za regulisanje našeg rada", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTV, 20.10.2020.
Naslov: Redakcija