Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O MEMORIJALNOM CENTRU "STARO SAJMIŠTE": Po usvajanju zakona biće raspisan međunarodni konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje za izgradnju memorijalnog centra


Nacrt zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište" predsedavajući Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA) luksemburški diplomata Žorž Santer je u razgovoru sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i gradskim arhitektom Markom Stojčićem ocenio kao dobar potez Srbije i Beograda.

Santer je istakao da je pravi način da se ovo uradi tako da to učine država i društvo, a sećanje je vrlo važno, pa je zato potrebno da "Staro sajmište" bude dobar obrazovni centar, ali i da se očuva izgled tog prostora.

On očekuje da će ovaj zakon srpski parlament doneti do kraja godine, a po donošenju će vlast u Srbiji dobiti nadležnosti da zakon i implementira.

- Kada sam bio u Beogradu, bilo je optimizma da će rad po tom zakonu početi sledeće godine što nam je ulilo nadu. Naše predsedavanje IHRA organizaciji ističe u martu, ali ja sam vrlo ponosan, srećan i čestitam na svim potezima Beograda koji su pokrenuti da bi se sačuvalo ovo važno mesto – rekao je on.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da je pre nekoliko godina formirana komisija za "Staro sajmište" i da je Grad iselio umetnike, dajući im druge ateljee, te da je sada na osnovu beogradskog koncepta urađen i Nacrt zakona.

- Počela je javna rasprava. U čitav proces uključen je i Svetski jevrejski kongres. Romska, jevrejska i srpska zajednica su saglasne oko tog dokumenta koji predviđa jedan memorijalni kompleks, sa tri različita muzeja – rekao je Vesić.

U međuvremenu, Istorijski arhiv je rekonstruisao živote velike grupe Jevreja tada ubijene u Srbiji, a predstavnici Beograda žele da saradnju razviju i sa Muzejom Holokausta "Jad Vašem".

- Naša ideja je da to bude mesto koje će imati obrazovni karakter za ljude iz čitavog regiona, koji bi učili šta je bio Holokaust, kako bi se i na taj način branili od pokušaja revizije istorije – rekao je on.

Gradski arhitekta Marko Stojčić obavestio je Santera da će Grad Beograd po usvajanju zakona pripremiti projektni zadatak i raspisati međunarodni konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje za memorijalni centar koji će se graditi.

- Pominjali smo i načine finansiranja, tako da očekujemo da možda oni pomognu kako bi se što pre izgradio ovaj objekat – rekao je on.

Javna rasprava o Nacrtu zakona u formi okruglog stola održaće se po sledećem rasporedu:

  • Subotica, 25. oktobra 2019. godine, u 12 časova u subotičkoj Sinagogi;
  • Beograd, 30. oktobra 2019. godine, u 12 časova u Arhivu Jugoslavije.
Izvor: Vebsajt Blic, 17.10.2019.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija