Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NASTAVAK SEDNICE DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE U 2018. GODINI


Među predloženim zakonima na Sednici Narodne skupštine su i novi Zakon o građevinskim proizvodima i izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i zakona iz oblasti vazdušnog i vodnog saobraćaja.

Donosi se potpuno novi Zakon o građevinskim proizvodima koji će prvi put regulisati kvalitet građevinskih proizvoda i urediti to tržište.

Izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015, 41/2018 i 44/2018 - dr. zakon) će posebno regulisati taksi prevoz, pošto u Srbiji ima najmanje 17.000 taksista koji su sastavni deo transportnog sistema svakog grada.

Glavni ciljevi donošenja zakona o izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju jeste da se dodatno uredi oblast taksi prevoza, povećaju kapaciteti inspekcijskih organa i pojača borba protiv sive ekonomije.

Donošenjem zakona o izmenama i dopunama Zakona o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 66/2015)preciziraće se odredbe kojima se olakšava primena zakona u praksi i omogućava pouzdana i nezavisna istraga nesreća.

Između ostalog, omogućava se istraga udesa bespilotnih letelica, kao i uključivanje predstavnika EASA ili civilnih vazduhoplovnih vlasti druge države u svojstvu savetnika u istragama koje sprovodi Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju.

Predložene su izmene i dopune Zakona o transportu opasne robe ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016), za koji je rečeno da beleži rast i da su zato neophodne određene izmene koje će biti usaglašene i sa Zakonom o opštem upravnom postupku, u kojem su propisane sve procedure koje se sprovode tim zakonom.

Usvajanjem zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnoj pripadnosti i upisu plovila ("Sl. glasnik RS", br. 10/2013 i 18/2015) i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o pomorskoj plovidbi ("Sl. glasnik RS", br. 87/2011, 104/2013, 18/2015 i 113/2017 - dr. zakon), domaće zakonodavstvo biće dodatno usaglašeno s propisima EU.

Izvor: Izvod iz vesti sa vebsajta Blica, 22.10.2018.
Naslov: Redakcija