Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA ODLUČUJE O IMOVINI SRPSKE BANKE U HRVATSKOJ: Ukoliko odluka sudskog veća bude u korist Investbanke, o čijoj imovini je reč, Hrvatska će morati i ostalim srpskim firmama da vrati nacionalizovane nekretnine ili da ih obešteti. Svi odbijeni zahtevi hrvatskih sudova baziraju se na obrazloženju da je Aneks G Sporazuma o sukcesiji "formalnog karaktera" i da je neophodno da se zaključe bilateralni ugovori između država sukcesora


Iako u stečaju, Investbanka i Jugobanka još vode sporove sa Hrvatskom zbog filijala i odmarališta. I Jugobanka će podneti tužbu evropskom sudu u Strazburu, za čak 37.500 kvadratnih metara, potvrdila je Agencija za osiguranje depozita, nakon pisanja da Evropski sud za ljudska prava u Strazburu počinje raspravu o nacionalizovanim nekretninama Investbanke. Reč je o prvoj žalbi jednog srpskog preduzeća kojem je oteta imovina u komšiluku, a o kojoj će Sudsko veće doneti odluku. Ukoliko ona bude pozitivna, Hrvatska će morati i ostalim srpskim firmama da vrati nacionalizovane nekretnine ili da ih obešteti.

Kako kažu u Agenciji za osiguranje depozita, Investbanka je na teritoriji Hrvatske izgubila četiri poslovna prostora, u Zagrebu i Osijeku, ukupne površine oko 1.180 kvadrata. Vrednost tužbenih zahteva je oko dva miliona evra, s tim što nema procene vrednosti za jednu nepokretnost u Osijeku, pa ona nije uneta u zbir.

Postupak u Strazburu vodi se zbog poslovnog prostora u Zagrebu od 844 kvadrata. Tužba za naknadu štete podneta je Opštinskom sudu u ovom gradu još 2003. godine. Tužbeni zahtev je odbijen, Vrhovni sud Hrvatske odbio je i reviziju, a neslavno je prošla i tužba zbog povrede ustavnih prava Ustavnom sudu Hrvatske. Što se tiče drugog poslovnog prostora u Zagrebu, od 90 kvadrata, tamošnji Opštinski sud odbio je tužbeni zahtev, a o žalbi iz 2013. godine još se odlučuje.

- Za nepokretnost u Osijeku površine 201,6 kvadratnih metara odbijen je predlog za uknjižbu prava vlasništva Investbanke. Pokrenut je i parnični postupak za iseljenje lica koja u njoj stanuju, ali je protivna strana uložila protivtužbu. Postupak je u toku - kažu u Agenciji za osiguranje depozita.

Jugobanka a.d. vodi pred hrvatskim pravosuđem više sporova, od kojih je šest u vezi sa nekretninama koje su koristile filijale ove banke u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Podravskoj Slatini, odnosno odmarališta na Krku i kuće na Hvaru. Ukupna površina nekretnina oko kojih se vode sporovi iznosi 37.465 kvadrata, a vrednost 38 miliona evra.

Sporne nekretnine oduzete su Jugobanci, baš kao i ostalim srpskim firmama, 1991. godine. Najveći broj nepokretnosti, kažu u Agenciji, sada je u vlasništvu Zagrebačke i Privredne banke Zagreb i Slatinske banke iz Slatine.

U postupku koji se vodi protiv Hrvatske za naknadu štete za odmaralište na Krku od 4.840 kvadrata, posle prvostepene presude kojom je odbijena tužba Jugobanke, uložena je žalba. Spor oko kuća na Hvaru je u postupku revizije pred Vrhovnim sudom i u slučaju neuspelog ishoda, banka će se žaliti Evropskom sudu. Zahtev za reviziju podnet je i u slučaju glavnih filijala Zagreb (7.139,91 kvadrata) i Rijeka (5.269,90 kvadrata).

- Postupak za povraćaj, odnosno naknadu štete za nekretnine glavne filijale Split (9.782 kvadrata) još je na prvostepenom odlučivanju. U sporu protiv Slatinske banke d.d. Podravska Slatina za naknadu štete (oduzeto 10.348,68 kvadrata) još se nisu stekli uslovi za podnošenje tužbe pred međunarodnim sudom - kažu u Agenciji za osiguranje depozita.

Svi odbijeni zahtevi hrvatskih sudova baziraju se na obrazloženju da je Aneks G Sporazuma o sukcesiji "formalnog karaktera" i da je neophodno da se zaključe bilateralni ugovori između država sukcesora. Hrvatska godinama razvlači sporove dok, u međuvremenu, rasprodaje srpsku imovinu.

Izvor: Vebsajt Novosti, D. Krasić Ilić - V. Crnjanski Spasojević, 20.10.2017.
Naslov: Redakcija