Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MINISTARSTVO PRAVDE: Društvo sudija Srbije nije za transparentnost postupka izmene Ustava RS


Povodom saopštenja Društva sudija Srbije, u kojem se traži reakcija ministra pravde na tok rasprave na poslednjem okruglom stolu o izmenama Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) u oblasti pravosuđa, održanom u Nišu prošlog 13. oktobra 2017. godine, Ministarstvo pravde saopštava sledeće:

Ministarstvo pravde i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije su u maju ove godine pokrenuli široku javnu raspravu u vezi sa izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, koje za cilj imaju jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa.

Uzimajući u obzir da se radi o najvišem pravnom aktu Republike Srbije, Ministarstvo ukazuje da je potrebno da se čuju svi stavovi, mišljenja, kao i kritike, kako stručne javnosti, strukovnih udruženja, tako i civilnog sektora, bez obzira da li se konkretni stavovi pojedinaca dopadaju nekom od učesnika javne rasprave.

Do sada su održana četiri okrugla stola o ovoj temi, a organizacije civilnog društva su imale priliku da i pismenim putem dostave predlog izmena Ustava u oblasti pravosuđa Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom, odnosno Ministarstvu pravde. Do kraja godine biće održane još dve javne debate - u Novom Sadu i u Beogradu.

Smisao javne rasprave je da svi koji u njoj učestvuju iskažu svoje mišljenje u vezi sa datom temom, kako bi se iz lepeze različitih stavova iskristalisala najbolja rešenja koja će doprineti izradi Nacrta izmena Ustava u oblasti pravosuđa.

Ministarstvo pravde ukazuje da će Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa biti prosleđen Venecijanskoj komisiji, bez čijeg pozitivnog mišljenja se neće ići u dalju proceduru usvajanja.

Konačno, Ministarstvo pravde još jednom napominje da suština javne debate jeste transparentnost procesa izrade u ovom slučaju novog Ustava, u kojoj treba da se čuju stavovi svih pojedinaca u cilju pronalaženja najboljeg zajedničkog rešenja.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 19.10.2017.