Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POVERENIK ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI: Međunarodna organizacija za standardizaciju uručila Povereniku Sertifikat visoke informacione bezbednosti - ISO 27001:2013


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je sertifikat o sistemu upravljanja informacionom bezbednosti ISO 27001:2013 (Information Security Management System).

Visoki standard za ustanovljavanje i upravljanje informacionom bezbednošću ustanovila je Međunarodna organizacija za standardizaciju. Ovaj sertifikat izdaje se tek nakon provere od strane ovlašćenih oditora o usvojenom i sprovedenom sistemu bezbednosti informacija unutar neke organizacije. Podrazumeva kao nužno usvajanje i sprovođenje brojnih procedura, preduzimanje specifičnih i tehničkih mera zaštite i edukaciju i upoznavanje svih zaposlenih o promenama u radu u cilju zaštite podataka.

Bezbednost informacija je za Poverenika veoma značajna sa stanovišta obe funkcije koje vrši, i zaštite podataka o ličnosti i tajnosti podataka. Ovaj sertifikat je potvrda kvalitetne zaštite svih podataka sa kojima Poverenik radi.

- Bezbednost podataka jeste, odnosno moralo bi biti od značaja za sve državne organe, ali naša svakodnevna praksa to ne potvrđuje. Nažalost, svakodnevno smo suočeni, kako sa nezakonitim raspolaganjima ličnim podacima građana, tako i sa "curenjem" poverljivih informacija iz raznih državnih organa. Poverenik se nada da će svojim primerom podstaći i druge državne organe da uvedu ovaj standard i prođu proveru, naročito organi čija nadležnost, kao i delokrug rada, podrazumeva rukovanje podacima o ličnosti i podacima poverljive prirode - zaključuje se u saopštenju Poverenika.

Izvor: Vebsajt Poverenika, 20.10.2017.
Naslov: Redakcija