Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZA USPOSTAVLJANJE NOVOG EVROPSKOG SISTEMA ZA ODOBRAVANJE PUTOVANJA: Građani svih zemalja koje imaju sporazum o bezviznom režimu sa EU, dobijaće dodatni dokument, u važenju od pet godina, po ceni od 5 evra za neograničen broj ulazaka u prostor Šengena. Putnici će morati da popune onlajn zahtev na za to posebno napravljenoj internet stranici ili aplikaciji. U slučaju odbijenog zahteva postojaće i mogućnost žalbe


Evropski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS) ne znači uvođenje viza za građane Zapadnog Balkana.

Ukoliko se predlog usvoji, građani svih zemalja koje imaju sporazum o bezviznom režimu sa EU, dobijaće dodatni dokument, u važenju od pet godina, po ceni od 5 evra za neograničen broj ulazaka u prostor Šengena, potvrđeno je u Evropskoj komisiji.

"ETIAS nije viza. Građanima oslobođenim od viznog režima očigledno nije potrebna viza za ulazak u Šengenski prostor i ETIAS to neće promeniti. U pitanju je jednostavniji, jeftiniji, brži i putnicima prihvatljiviji sistem kojim u roku od par minuta u 95 odsto slučajeva dobijate pozitivan odgovor", navodi se u dokumentu Evropske komisije koja je zbog pojačanih bezbednosnih rizika i ilegalne migracije predložila ovu izmenu pravila ulaska u EU.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da su svesni interesovanja i značaja koje građane Zapadnog Balkana pokazuju povodom novih detalja o predlogu Evropskog sistema putnih informacija i odobravanja.

Naglašava se i činjenica da je 2009. godine uspostavljena vizna liberalizacija "istorijski" i jedan od do sada "najznačajnijih" koraka u odnosima EU i Zapadnog Balkana.

Ukazuje se istovremeno i na potrebu prepoznavanja bezbednosnih rizika odnosno potencijalno problematičnih pojedinaca pre nego što oni dođu na spoljne granice Šengena.

"U pitanju je jednostavan proceduralni korak koji i građani EU, kao izuzeti iz viznog režima, moraju da prođu kad ulaze u SAD, gde je na snazi Elektronski sistem putnih odobrenja (ESTA)", objašnjavaju u Briselu.

Evropski sistem putnih informacija i odobrenja (ETIAS) je predložen od strane Evropske komisije u novembru 2016. godine. Ukoliko se, kako se očekuje do kraja 2018. godine, dobije saglasnost Evropskog parlamenta i Saveta EU, novi sistem mogao bi da stupi na snagu do 2020. godine.

U Evropskoj komisiji izdali su detaljno uputstvo kako će funkcionisati budući evropski mehanizam za automatsko prikupljanje informacija o putnicima i njihovu autorizaciju.

"Putnici će morati da popune onlajn zahtev na za to posebno napravljenoj internet stranici ili aplikaciji. Popuna formulara ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta i neće zahtevati više informacija od onih iz pasoša ili sličnog dokumenta", navodi se u Evropskoj komisiji.

Ukoliko osoba koja putuje nije u mogućnosti da sama popuni formular to umesto nje može učiniti treće lice.

"Elektronska uplata takse od 5 evra po aplikaciji biće neophodna za sve podnosioce zahteva starije od 18 godina. Podnošenje novog zahteva i ponovno plaćanje takse biće neophodni tek po isteku važenja putne dozvole što je 5 godina ili do isteka važenja pasoša", navodi se dalje u dokumentu predloga.

Očekuje se da će velika većina zahteva, više od 95 procenata, biti automatski odobrena, a da će podnosilac zahteva o tome odmah dobiti i obaveštenje. U slučaju neodređenog ishoda automatski proces će biti prebačen na manuelnu obradu, a u posebnim slučajevima to vreme odgovora na zahtev se može produžiti najviše do dve nedelje.

Podnosiocu zahteva odgovor, bilo to odobrenje ili odbacivanje dozvole za putovanje, stiže putem elektronske pošte.

U slučaju odbijenog zahteva postojaće i mogućnost žalbe.

"Po dolasku na granični prelaz Šengena pasoška kontrola će elektronski pročitati putni dokument i kroz različite baze podataka proveriti i postojanje validnog putnog odobrenja. U slučaju da ne postoji odobrenje ETIAS-a, putnik će biti vraćen sa granice i neće mu biti dozvoljen ulazak u EU", navodi se u predlogu Komisije.

U Evropskoj komisiji ponavljaju da bi ova procedura trebalo da bude značajno jednostavnija i kraća u odnosu na nekadašnje vađenje viza kao i da će jednom dobijena dozvola ETIAS biti važeća za neograničen broj ulazaka.

Izvor: Vebsajt RTV, 21.10.2017.
Naslov: Redakcija