Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O ODREĐIVANJU ROBE ZA ČIJI JE UVOZ, IZVOZ, ODNOSNO TRANZIT PROPISANO PRIBAVLJANJE ODREĐENIH ISPRAVA: Odluka je stupila na snagu 21. oktobra 2017. godine i podrazumeva da za uvoz određene radio i telekomunikacione terminalne opreme više nije potrebno pribavljanje isprava o usaglašenosti


Od 21. oktobra 2017. godine za uvoz određene radio i telekomunikacione terminalne opreme (RiTT oprema) više nije potrebno pribavljanje isprava o usaglašenosti, što će znatno ubrzati protok te robe, a uvoznicima doneti i finansijske uštede, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Odlukom o određivanju robe za čiji je uvoz, izvoz, odnosno tranzit, propisano pribavljanje određenih isprava ("Sl. glasnik RS", br. 92/2017), u Prilogu 6, koji se odnosi na RiTT opremu, izvršeno je brisanje oko 40% tarifnih oznaka.

Izmene u Prilogu 6 prihvaćene su na osnovu predloga Sektora za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Državna sekretarka je objasnila da se izbrisane tarifne oznake odnose na preko 35% izdatih RiTT potvrda za poslednjih godinu dana, ističući da se među robom za čiji uvoz neće više biti potrebna isprava o usaglašenosti, nalaze videokonferencijski setovi, antene i antenski reflektori, određeni štampači, mašine za fotokopiranje, aparati za reprodukciju i snimanje zvuka, određene vrste monitora itd.

"Roba koja potpada pod izbrisane tarifne oznake i dalje ostaje predmet kontrole organa tržišnog nadzora, po ulasku na tržište, odnosno pri upotrebi u Republici Srbiji", rekla je državna sekretarka dodajući da je osim ovih promena, radi jasnije i transparentnije procedure, izvršeno i naimenovanje bespilotnih letilica-dronova, koje su sad podeljene u više tarifnih oznaka.

Izmene su u skladu sa obavezama Republike Srbije preuzetim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i tačkom 4. Zaključka Evropske komisije sa bilateralnog skrininga za Poglavlje 1-Slobodno kretanje robe.

Odluka je stupila na snagu 21. oktobra 2017. godine.

Izvor: Vebsajt Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, 20.10.2017.
Naslov: Redakcija