Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PROBLEM NEUREDNOSTI JAVNIH RASPRAVA PRI DONOŠENJU ZAKONA


Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, istakla je da će sve predloge zakona staviti na javnu raspravu i pozvala privredu i društvo da rade zajedno sa Vladom da zakoni ne budu "prenormirani".

Ona je, učestvujući na panel diskusiji sa predstavnicima i članovima Američke privredne komore u Srbiji, podvukla da je besmisleno da se usvoje predlozi zakona, ako oni nemaju kao rezultat poboljšanje okvira, zbog čega je neophodna široka javna rasprava.

Brnabić je ukazala da nije imala podatak da se uključenje privrede u izradu predloga zakona nalazi u silaznom trendu, dodajući da je to jako zabrinjavajući podatak, te da će insistirati na javnim raspravama.

Podsetila je da je i kao ministar insistirala da predlog zakona bude dostupan na sajtu ministarstva još pre javne rasprave, kako bi ona mogla da započne i pre zvaničnog početka.

- Posvetiću više pažnje da javne rasprave budu sastavni deo svih zakona - ukazala je Brnabić.

Takođe je ocenila da su naši zakoni u principu prenormirani, tako da kada prođu skupštinsku proceduru i stupe na snagu, ispostavi se da su neophodne izmene i dopune, jer nisu dovoljno primenljivi u praksi.

- Haj'mo svi zajedno kada krećemo u izmenu zakona da ih ne prenormiramo, da ne idemo stalno u izmene i dopune - poručila je premijerka.

Ona je istakla je da zna da ceni dijalog između vlade i privrede, jer je to jedini način da zemlja brzo napreduje.

Bez dijaloga bi se vlada, kako kaže, našla u situaciji da sedi u zatvorenom prostoru, pravi radne grupe, usvaja strategije, akcione planove, a posle dve i tri godine, ništa i dalje nije urađeno.

- Ne želim da naša vlada bude takva. Prošla to nije bila, i zbog toga je bilo moguće napraviti značajne iskorake koje smo napravili u prošlom mandatu. Želim da ova vlada bude još otvorenija i vlada koja će iznad svega slušati šta kaže privreda i organizacije civilnog društva koji su problemi kako bi ih rešavali. Verujem da treba rešavati problem po problem, ali potom i ceo sistem da se ti problemi ne dešavaju dalje - naglasila je ona.

Izvor: Vebsajt Blic, 19.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija