Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Dečji dodatak su primale osobe do 19 godina, a Nacrtom zakona je to prošireno i na redovne studente. Izjednačavaju se prava žena koje rade na neodređeno, određeno, na ugovor o privremeno-povremenim poslovima, žene sa sela, što do sada nije bio slučaj


Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom podrazumeva da se za prvo dete izdvaja veća suma i da je žene sa ugovorima na određeno ili o PPP, kao i žene sa sela, izjednačio sa onima zaposlenim na neodređeno, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović.

Srbija već godinama spada u stare nacije, u ovom trenutku prosečna starost naših sugrađana je 43 godine. Ministarka Slavica Đukić Dejanović očekuje da za pet godina u Srbiji bude poboljšan natalitet i dodaje da bi Zakon o finansijskoj podršci porodicama trebalo da bude gotov do kraja godine. Dodaje da je Strategija za podsticanje rađanja na doradi, i da država mora da bude obazriva i realna kad su u pitanju pronatalitetne mere.

Na osnovu mera koje su zapisane pre 10 godina, mogu da ustvrdim, da za pet godina možemo da smanjimo ove strašne demografske podatke, kaže Slavica Đukić Dejanović. Navela je da je strategija dobra, ali da je problem primena.

Jedino Novi Pazar ima željene parametre, navodi, dok je demografska situacija u Srbiji generalno loša.

Finansijska podrška porodici je važna, radna verzija Nacrta zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom je pri kraju, ministar Đorđević privodi tekst kraju i volela bih da se u skupštinskim klupama nađe do kraja godine, i da počne da se primenjuje od sledeće, navela je ministarka.

Zakon predviđa da se za prvo dete izdvaja znatno veća suma, da se produžava period do kada deca primaju dečji dodatak, navodi ministarka.

Kako kaže, dečji dodatak su primale osobe do 19 godina, a sada će to biti produženo i na redovne studente. Izjednačavaju se devojke i žene koje rade na neodređeno, određeno, na ugovor o privremeno-povremenim poslovima, žene sa sela, što do sada nije bio slučaj, rekla je ministarka.

Ovaj zakon je vrlo značajan jer finansijski podržava porodicu i parove da imaju decu, iako novac nije jedini faktor, ali kod nas jeste važan faktor, ističe.

Ministarka ocenjuje da je problem i u usklađivanju obaveza - roditeljskih i radnih, i da tu mogu da pomognu i poslodavci.

Majka koja je postala ambiciozna poslovna žena, ako ne uskladi svoje obaveze s roditeljskom funkcijom, ona će ostati na jednom detetu, navodi. "Da bi nas bilo ovoliko koliko nas je sada, potrebno je da 10 odsto žena (u reproduktivnom periodu) ima jedno, 44 odsto dvoje, a 45 troje dece. Danas 42 posto ima jedno dete, daleko smo od željenih procenata", naglašava.

Zato je potrebno, navodi, i da se majka rastereti.

Međutim, ministarka dodaje, prenoseći rezultate istraživanja, da svaka treća zaposlena žena iznad 30 godina kaže da neće biti majka jer nema poverenja u partnera, porodicu i državu.

Istakla je i da je istraživanje pokazalo da ljudi ne znaju koje im olakšice daje zakon, kad je u pitanju usklađivanje roditeljstva i posla, ali je dodala da je potrebno i stimulisanje poslodavaca, naročito oni koji imaju senzibilitet za natalitetnu politiku.

Moraćemo da idemo na izmenu zakona, možda i na sankcije koje su najmanje popularne prema poslodavcima koji otpuste ili ne žele da zaposle one koji planiraju porodice, navodi ministarka.

Dodaje da lično misli da je bolji način da se oni senzitivniji po tim pitanjima nagrade i stimulišu.

U ovom projektu, naglašava, svoju ulogu treba da imaju i lokalne samouprave. Kad daju vodu, struju, zemljište investitoru, ona mora i o tome da razgovara, da im kaže šta mislite da mlada majka može da radi od kuće, da ne stagnira dok je na porodiljskom, šta mislite o vrtiću nedaleko od vaše fabrike, navodi Slavica Đukić Dejanović.

Izvor: Vebsajt N1, Jelena Petrović, 19.10.2017.
Naslov: Redakcija