Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Po mišljenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nacrt zakona je neprimenjiv


Po mišljenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti je neprimenjiv, izjavio je ministar Zoran Đorđević.

"Znam šta je ono što Ministarstvo može, a šta ne može da sprovede. Zakon ne treba da bude pisan za Beograd, Novi Sad i Kragujevac, već i za Vranje i Dimitrovgrad. Smatram da ćemo sami sebi da napravimo problem", rekao je Đorđević upitan da li smatra da je nesprovodivo da u 2017. godini u Srbiji, 40 odsto funkcija u državnoj i javnoj upravi zauzmu žene.

Prema njegovim rečima, svaka kompanija koja ima više od 50 zaposlenih mora da ima jednog zaposlenog koji vodi računa o rodnoj ravnopravnosti.

"Taj jedan šalje sve Ministarstvu rada koje vodi računa da u svakoj kompaniji postoji rodna ravnopravnost", istakao je on i upitao da li će Inspektorat rada koji radi i druge stvari kao što je sprečavanje rada na crno, moći da postigne sve to.

On je rekao da se čekaju mišljenja drugih ministarstava, institucija o tom Nacrtu zakona.

"Kada budu stigla (mišljenja) mi ćemo poslati potpredsednici Vlade (Zorani Mihajlović) da objedini javnu raspravu, i posle u Narodnu skupštinu. Mislim da to sve može vrlo brzo da bude", naveo je ministar.

Izvor: Vebsajt Beta, 18.10.2017.
Naslov: Redakcija