Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O PLATAMA ZAPOSLENIH U ORGANIMA, ORGANIZACIJAMA I SLUŽBAMA AUTONOMNE POKRAJINE I JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE: Jasno su definisani koeficijenti za kategorije zaposlenih, a osnovice će moći da određuje sama lokalna samouprava


Plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi biće povećane u 2018. godini za pet odsto, dok oni koji rade u javnim preduzećima neće moći da očekuju rast primanja, rekla je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, uskoro će biti usvojen Nacrt zakona o platama zaposlenih u organima, organizacijama i službama autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, koji će promeniti ceo sistem određivanja zarada na ovim nivoima vlasti.

"Imaćemo jasno definisane koeficijente za kategorije zaposlenih, a osnovice će moći da određuje sama lokalna samouprava. U ovom trenutku je drugačiji sistem, pa sada u praksi imamo po 50 ili 100 koeficijenata i ne možete da upoređujete plate za ista zanimanja u različitim lokalnim samoupravama", objasnila je Brnabićeva.

Ona je rekla da zaposleni u javnim preduzećima, kojima su takođe pre tri godine smanjene plate za 10 odsto, sada ne mogu računati na veća primanja.

Premijerka kaže da za javna preduzeća povećanje plata ne važi i da ta preduzeća, na kraju krajeva, moraju da budu profitabilna i da plate isplaćuju iz svog profita.

Prema njenim rečima, u 2018. godini može se očekivati i smanjenje stope poreza na zarade.

Kako je navela, verovatno će doći do povećanja neoporezivog dela dohotka, kao i do smanjenja poreza na dohodak.

Izvor: Vebsajt RTV, 20.10.2017.
Naslov: Redakcija