Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 22. oktobra 2015. godine održane sednice Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Odbora za zaštitu životne sredine - Razmotreni i prihvaćeni amandmani na predloge zakona, prihvaćen predlog za organizovanje javnih slušanja o nacrtima zakona


19. sednica Odbora za zaštitu životne sredine

Na sednici Odbora održanoj 22. oktobra 2015. godine, članovi Odbora su razmotrili i prihvatili Predlog za organizovanje javnih slušanja o nacrtima zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o upravljanju otpadom.

Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine, Branislav Blažić, istakao je na početku zasedanja važnost organizovanja javnih slušanja o nacrtima zakona, jer bi se na taj način pospešilo pripremanje zakona i veća transparentnost samih zakona pre nego što ih Vlada Republike Srbije predloži Odboru Narodne skupštine Republike Srbije. Članovi Odbora su se složili sa inicijativom o inovativnom načinu rada organizovanjem javnih slušanja o nacrtima zakona, i napomenuli važnost saradnje Odbora sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Na sednici su bili prisutni i članovi nevladine organizacije "Zelena stolica".

33. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, održanoj 22. oktobra 2015. godine, članovi Odbora razmotrili su u pojedinostima Predlog zakona o ulaganjima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika i Predlog zakona o sporazumnom finansijskom restruktuiranju.

Na Predlog zakona o ulaganjima Vlada i Odbor su prihvatili 14 od ukupno 198 amandmana podnetih od strane narodnih poslanika i Zaštitnika građana. Na sednici Odbora, članovi Odbora i ministar privrede Željko Sertić prihvatili su još dva amandmana koja su na član 24. u istovetnom tekstu podneli narodni poslanici.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika Vlada i Odbor su prihvatili jedan od devet amandmana podnetih od strane narodnih poslanika, dok su na Predlog zakona o sporazumnom finansijskom restruktuiranju, od strane Odbora i Vlade prihvaćena dva od 27 amandmana koje su podneli narodni poslanici.

Ispred Ministarstva privrede sednici Odbora prisustvovao je, sa saradnicima, Željko Sertić, ministar privrede.

34. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Na sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, održanoj 22. oktobra 2015. godine, razmotreni su amandmani na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o šumama.

Od ukupno 43 amandmana, koje su narodni poslenici podneli na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o šumama, Odbor je prihvatio 9 amandmana.

Odbor je na sednici podneo i jedan svoj amandman.

142. sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo

Na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, održanoj 22. oktobra 2015. godine, članovi Odbora razmatrali su amandmane na četiri predloga zakona koje je podnela Vlada, a koji su uvršteni na dnevni red Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2015. godini.

Članovi Odbora razmotrili su amandmane na Predlog zakona o ulaganjima i utvrdili da od 198 podnetih amandmana tri amandmana nisu u skladu sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) i pravnim sistemom Republike Srbije i to amandman na član 9. koji su zajedno podneli narodni poslanici Jovan Marković i Dragan Šutanovac, amandman na član 43. koji je podnela narodna poslanica Suzana Spasojević i amandman na član 43. koji su podneli narodni poslanici Marko Đurišić, Aleksandar Senić, Biljana Hasanović - Korać, Branka Karavidić, Slobodan Homen i dr Blagoje Bradić. Članovi Odbora utvrdili su da su ostali podneti amandmani na Predlog zakona o ulaganjima u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika podneto je devet amandmana narodnih poslanika, a Odbor je utvrdio da su svi podneti amandmani u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Članovi Odbora ocenili su i da je svih 27 amandmana narodnih poslanika podnetih na Predlog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

U nastavku sednice, članovi Odbora razmotrili su 43 amandmana podneta na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o šumama i utvrdili da su podneti amandmani u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije, izuzev na član 62. koji su podneli narodni poslanici Nenad Čanak, Bojan Kostreš, Olena Papuga, Nada Lazić, Đorđe Stojšić i mr Dejan Čapo, a koji je Odbor odbacio kao nepotpun.

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 22.10.2015.
Naslov: Redakcija