Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE: • Raspisani izbori za izbor nosilaca funkcija i članova organa Advokatske komore Srbije za mandatni period 2016. - 2020. godine •


Upravni odbor Advokatske komore Srbije doneo je Odluku o raspisivanju izbora za izbor nosilaca funkcija i članova organa Advokatske komore Srbije za mandatni period 2016 - 2020. godine.

Izbori su raspisani za:

169 predstavnika u Skupštini Advokatske komore Srbije

21 člana Upravnog odbora Advokatske komore Srbije.

Izbor predstavnika u Skupštini i članova Upravnog odbora Advokatske komore Srbije biraju skupštine advokatskih komora u sastavu Advokatske komore Srbije na neposrednim izborima i isključivo tajnim glasanjem u skladu sa odredbama Statuta Advokatske komore Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 85/2011, 78/2012 i 86/2013 - dalje: Statut).

Skupština Advokatske komore Srbije formira se po predstavničkom principu i to tako što svaka advokatska komora bira u Skupštinu jednog delegata na svakih 50 advokata članova te komore, s tim da nijedna advokatska komora u sastavu Advokatske komore Srbije ne može da ima više od 49% ukupnog broja predstavnika (član 16. Statuta).

Advokatske komore u sastavu Advokatske komore Srbije dužne su da dostave liste predstavnika za Skupštinu i Upravni odbor Advokatske komore Srbije, koji su izabrani na izbornim skupštinama na osnovu ove odluke o raspisivanju izbora, najkasnije 30 dana pre isteka mandata predstavnicima u Skupštini, članovima organa i nosiocima funkcija Advokatske komore Srbije.

Postupak kandidovanja i izbora predstavnika u Skupštini i članova Upravnog odbora Advokatske komore Srbije vrši se u skladu sa izbornim postupkom propisanim Statutom neposredno tajnim glasanjem na izbornoj skupštini koju će svaka advokatska komora u sastavu Advokatske komore Srbije zakazati u skladu i na osnovu ove odluke.

Mandat predstavnika u Skupštini i članova Upravnog odbora Advokatske komore Srbije traje četiri godine.

Raspisuju se izbori za izbor nosilaca funkcija i članova organa Advokatske komore Srbije za mandatni period 2016 - 2020. i to:

- Potpredsednika Advokatske komore Srbije

- osam članova Nadzornog odbora Advokatske komore Srbije i to iz svake advokatske komore u sastavu Advokatske komore Srbije po jednog člana disciplinskog tužioca Advokatske komore Srbije

- 16 zamenika Disciplinskog tužioca Advokatske komore Srbije i to po dva zamenika iz svake advokatske komore u sastavu Advokatske komore Srbije

- Predsednika Disciplinskog suda Advokatske komore Srbije

- Zamenika predsednika disciplniskog suda Advokatske komore Srbije

- 16 sudija Disciplinskog suda Advokatske komore Srbije

- jednog izbornog člana Saveta Advokatske komore Srbije.

Izbor nosilaca funkcija i članova organa Advokatske komore Srbije iz ove tačke odluke vrši se na izbornoj skupštini Advokatske komore Srbije na neposrednim izborima i isključivo tajnim glasanjem u skladu sa odredbama Statuta.

Mandat članova organa i nosilaca funkcija Advokatske komore Srbije traje četiri godine.

Datum i mesto održavanja sednice izborne Skupštine Advokatske komore Srbije biće utvrđeni posebnom odlukom Upravnog odbora, a po prijemu lista predstavnika za Skupštinu i članova Upravnog odbora Advokatske komore Srbije koje su advokatske komore u sastavu Advokatske komore Srbije dužne da dostave u roku propisanom Statutom Advokatske komore Srbije.

Ukoliko neka od advokatskih komora u sastavu Advokatske komore Srbije ne sprovede izborni postupak i ne izvrši izbor predstavnika u Skupštini i članova Upravnog odbora Advokatske komore Srbije u skladu sa odredbama Statuta Advokatske komore Srbije i na osnovu ove odluke o raspisivanju izbora, do potvrđivanja mandata novih predstavnika u Skupštini i članova Upravnog odbora Advokatske komore Srbije traju prava i obaveze ovih organa iz prethodnog saziva (član 18. stav 2 i član 32. stav 4. Statuta Advokatske komore Srbije).

Odluku o raspisivanju izbora možete preuzeti ovde.

Pismo advokatima možete preuzeti ovde.

Izvor: Vebsajt Advokatska komora Srbije, 20.10.2015.
Naslov: Redakcija