Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA TRIBINA "KOLIKO POSLANIKA JE POTREBNO SRBIJI?": Za reformu političkog sistema u Srbiji nije presudno smanjenje broja poslanika u Narodnoj skupštini, već je potrebno da građani imaju više uticaja na njihov izbor


Za reformu političkog sistema u Srbiji nije presudno smanjenje broja poslanika u parlamentu, već je potrebno da građani imaju više uticaja na njihov izbor, poručili su učesnici tribine "Koliko poslanika je potrebno Srbiji?".

Na tribini, koja je organizovana u okviru Nedelje parlamentarizma, predstavnik CESID-a, Bojan Klačar rekao je da, kada je reč o reformi političkog sistema, naglasak nije i ne treba da bude na smanjenju broja poslanika.

"Ne kažem da je 250 poslanika idealan broj i da ga nije moguće smanjiti, ali duboko sam ubeđen da to nije centralno pitanje", naveo je dodavši da ne postoji pravilo koje nam kaže da li Srbija treba da ima 250 ili 150 poslanika.

Govoreći o promeni izbornog sistema, Klačar je istakao da bi ta promena trebalo da bude takva da motiviše poslanike da više rade sa građanima.

"Samo motivisan poslanik može da bude bolji poslanik, a to posebno utiče i na ono što jeste problem naših političkih stranaka, a to je naglašena oligarhija koja postoji u strankama", rekao je Klačar.

Najveći problem je to što građani suštinski ne utiču na izbor elita koje ih predstavljaju, istakao je Klačar dodavši da građani ni u jednoj fazi nemaju mogućnost da utiču na to ko će da se nađe na stranačkoj listi.

Prisutnima se obratio i predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Mladen Jovanović, koji je rekao da je problem to što više od 70 odsto građana živi na teritoriji odakle ne dolazi dovoljno poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije.

On je istakao da sa izbornim sistemom koji trenutno imamo ne postoji šansa da se poveća teritorijalna zastupljenost, ali i naglasio da se sa smanjenjem broja poslanika ta šansa još više smanjuje.

Tribinu su organizovali Centar za istraživanje, transparentnost i odgovrnost i Otvoreni parlament.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.10.2015.
Naslov: Redakcija