Zastava Bosne i Hercegovine

IZVEŠTAJ EK O NAPRETKU SRBIJE PRVE NEDELJE OKTOBRA 2020. GODINE


Evropska komisija bi trebalo da predstavi izveštaj o napretku Srbije 6. ili 7. oktobra. Zavisno od epidemiološke situacije i odluke o zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu ili Briselu, izveštaj o napretku bi trebalo da bude zvanično usvojen 6. ili 7. oktobra na sastanku evropskih komesara, rečeno je u Briselu.

Godišnji izveštaj o Srbiji je deo tzv. "paketa proširenja" koji Evropska komisija predstavlja jednom godišnje, a koji se odnosi na napredak koje su zemlje u procesu proširenje postigle na putu evrointegracija u godini za nama.

Zajedno sa "paketom proširenja", Evropska komisija će predstaviti i opsežan Ekonomsko - investicioni paket za Zapadni Balkan kao podršku ekonomskom približavanju regiona EU.

Očekuje se da će taj paket iznositi devet milijardi evra i pokriti svih šest zemalja regiona.

"Fokus investicija biće na infrastrukturnim projektima kao i energetskoj i zelenoj tranziciji", navode u Briselu.

Ekonomsko-investicioni paket je deo novog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA3) čija ukupna vrednost za narednih sedam godina iznosi 14, 5 milijardi evra za pomoć zemljama u procesu pristupanja EU.

U Briselu najavljuju promenu u raspodeli sredstava iz IPA fondova na način da se novac više neće dodeljivati po zemljama već po odobrenim projektima.

Izvor: Vebsajt RTV, 18.09.2020.
Naslov: Redakcija