Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KOMUNALNOJ MILICIJI: Komunalni milicionar ima pravo na proveru identiteta, odnosno da zatraži isprave, ali je pre provere dužan da upozna lice sa razlozima provere


Koja ovlašćenja Komunalna policija ima na ulicama glavnog grada, polemika je koja se godinama vodila, a koja se ponovo zahuktala, nakon usvajanja novog Zakona o komunalnoj miliciji ("Sl. glasnik RS", br. 49/2019 - dalje: Zakon).

O nadležnostima se raspravlja još od 2010. godine, kada je ona prvi put i uvedena. Sada ima sličan naziv, ali i ovlašćenja, koja se ogledaju u pre svega, nadležnostima iz oblasti komunalne delatnosti, zaštite životne sredine, ljudi i dobara.

Prema Zakonu, njeni pripadnici imaju sledeća ovlašćenja:

  • Upozorenje
  • Usmeno naređenje
  • Provera identiteta
  • Dovođenje
  • Zaustavljanje i pregled lica, predmeta i vozila
  • Privremeno oduzimanje predmeta
  • Audio i video snimanje
  • Upotreba sredstva prinude
  • Prikupljanje obaveštenja
  • Druga ovlašćenja u skladu sa zakonom

Komunalni milicajac ima pravo da upozori lice koje svojim ponašanjem, delovanjem ili propuštanjem određene radnje može da naruši Zakon, a upozorenje se može dati usmeno, pismeno ili putem sredstva javnog informisanja. Oni imaju pravo i na usmeno naređenje kojim se izdaje obavezno uputstvo i zabrane, a imaju pravo i na proveru identiteta, odnosno da zatraže isprave. Pre provere identiteta komunalni milicionar dužan je da upozna lice sa razlozima provere njegovog identiteta.

Pripadnici komunalne milicije ovlašćeni su i za zaustavljanje vozila zatečenog u kršenju propisa iz njenog delokruga, kao i pregled vozila, lica i predmeta koji se u njemu nalaze. Oni imaju pravo i na privremeno oduzimanje predmeta koji je pribavljen, upotrebljen ili nastao kršenjem propisa iz delokruga komunalne milicije, za šta je dužan da izda potvrdu o privremeno oduzetom predmetu. Komunalna milicija vrši audio i video snimanje javnog mesta, radi obavljanja komunalno-milicijskih poslova, korišćenjem opreme za video akustičke snimke i fotografisanje.

Fizička snaga, sredstva za vezivanje, raspršivač sa nadražujućim dejstvom i službena palica, sredstva su prinude koje komunalni milicajci imaju pravo da upotrebe samo ako u obavljanju poslova na drugi način od sebe ili drugog ne može da odbije istovremeni protivpravni napad, radi savladavanja otpora, odnosno sprečavanja pokušaja bekstva.

Komunalni milicionar može prikupljati obaveštenja, podatke i informacije od lica za koje se osnovano pretpostavlja da raspolaže istim, u cilju otkrivanja prekršaja i njihovih učinilaca izdavanja prekršajnog naloga i za obavljanje drugih poslova komunalne milicije, usmenim putem na mestu prekršaja ili naknadno, pisanim putem, u skladu sa zakonom.

Pored ovih, opštih, komunalnim milicajcima omogućen je i rad u civilu, ali isključivo po pismenom nalogu načelnika komunalne milicije.

Pripadnici ovog organa mogu da napišu i prekršajni nalog.

Izvor: Vebsajt Blic, Marko Radonjić, 18.09.2019.
Naslov: Redakcija